Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2012

Compania de asigurări „Moldasig” va achita în anul 2012 peste 100 milioane de lei pe contractele de asigurare în agricultură

Compania de asigurări „Moldasig” va achita în anul 2012 peste 100 milioane de lei pe contractele de asigurare în agricultură

La moment, suma despăgubirilor de asigurare achitate de către compania de asigurări „Moldasig” pe parcursul anului 2012 a depăşit 78 milioane de lei, inclusiv plățile, care au fost făcute la început de an pe riscurile produse în anul 2011. Specialiştii companiei “Moldasig” finisează procesarea materialele pe dosarele de despăgubiri din domeniul agricol, care depăşesc 27 milioane lei.

Ţinând cont de situaţia financiară dificilă a producătorilor din sectorul agrar, care au avut de suportat pierderi enorme în rezultatul calamităţilor naturale din anul curent, administraţia companiei „Moldasig” intenţionează să utilizeze resursele necesare pentru a le achita până la sfârşitul anului 2012 despăgubirile care li se cuvin.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, pe cazurile de asigurare produse în anul 2012, mai mult de jumătate din despăgubiri (57%) revin riscului „Grindină”, fiind urmate de despăgubirile survenite în rezultatul „Secetei excesive” (38%). Ponderea majoră a despăgubirilor revine asiguraţilor din raioanele de nord şi centru ale republicii, în special celor din Ocniţa, Briceni, Făleşti, Ungheni, ş. a.  Faptul dat, în linii generale corespunde cu evaluările Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (la baza cărora stă coeficientul hidrotermic) referitor la intensitatea secetei în regiunile ţării. Totuşi, există şi unele momente specifice ale asigurărilor în Republica Moldova: producătorii agricoli asigură culturile agricole cu valoare adăugată înaltă, în special rapiţa de iarnă, sfecla de zahăr, livezile. Acestea însă, sunt repartizate neuniform în raioanele ţării.

Directorul general al companiei „Moldasig” Vitalie Bodea menţionează, că dacă în toată lumea grindina se consideră un risc clasic de asigurare, atunci seceta – din contra, este un fenomen catastrofal şi se compensează din fondurile de catastrofe speciale de stat/internaţionale. Însă, în Republica Moldova seceta face parte din riscurile, a căror asigurare se subvenţionează de către stat. Directorul companiei confirmă, că în anul curent sistemul de asigurare subvenţionată a funcţionat excelent – atât în ceea ce ţine de reglementări, cât şi la capitolul încasării surselor financiare bugetare.
„Considerăm de datoria noastră de a îndeplini obligaţiunile pe contractele de asigurare subvenţionată a riscurilor în agricultură, cu maximă corectitudine şi operativitate, afirmă Vitalie Bodea. Suntem convinşi, că parteneriatul public-privat în domeniul asigurării riscurilor în agricultură va contribui la dezvoltarea în general a pieţei asigurărilor în zonele rurale.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus