Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-12-10/adrian-candu-solu-ia-individuala-fiscala-va-evita-interpretarea-diferita-a-legisla-iei-27639.html
Data: Dec 10, 2012 (15:36)

Adrian Candu:„Soluția individuală fiscală” va evita interpretarea diferită a legislației

Deputații PD au elaborat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului Fiscal care se referă la implementarea în legislaţie a unei practici internaţionale pentru cazurile de interpretări diferite ale legislaţiei, scrie timpul.

Pentru a evita situații de conflict între organele fiscale și mediul de afaceri aceștia propun includerea în Codul Fiscal a unui instrument nou intitulat „soluţia individuală fiscală”.

„De multe ori se întâmplă că agentul economic tratează într-un fel cheltuielile deductibile sau plata impozitelor, iar fiscul altfel. Deşi acesta are o scrisoare de la Fisc în care se explică cum se procedează într-un caz sau altul, în situaţia în care peste un an sau doi, organul fiscal superior decide că impozitul nu a fost calculat corect, contribuabilul este obligat să plătească impozitul recalculat. Cazuri de acest gen sunt foarte multe, deşi ele nu apar în vizorul presei, aşa cum a fost cazul companiei germane Draexlmaier, care a solicitat organului fiscal Bălţi o interpretare vizavi de felul cum să trateze ajutoarele materiale. După doi-trei ani Fiscul central a calificat drept greşită decizia acestora, a recalculat toate penalităţile, impozitele aplicate şi a stabilit amenzi pentru neplata la termen, a pus sechestru pe conturile bancare, fiind încasate forţat anumite sume de bani. Pentru a nu se mai ajunge la situaţii de acest gen, noi am elaborat un proiect de lege, care prevede includerea în Codul Fiscal a unui instrument nou intitulat „soluţia individuală fiscală”, a declarat într-un interviu pentru agenția Infotag, deputatul Andrian Candu.

Potrivit lui, modificarea aceasta ar însemna că atunci când agentul economic va solicita Fiscului soluţii cum trebuie să procedeze într-un caz sau altul, documentul eliberat nu va mai fi, pur şi simplu, o scrisoare de răspuns, ci un document oficial cu putere de lege în relaţiile dintre agentul economic şi Inspectoratul Fiscal.

Dreptul de a elibera instrumentul „soluţia individuală fiscală” îl va avea inspectoratul din teritoriu, informează un comunicat PDM.