Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.12.2012

Intervenția ministrului Iurie Leancă la Reuniunea Consiliului de Miniştri al OSCE

Intervenția ministrului Iurie Leancă la Reuniunea Consiliului de Miniştri al OSCE

În contextul participării la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului de Miniştri al OSCE (6-7 decembrie 2012, Dublin), viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a susținut un discurs, în care au fost punctate priorităţile Republicii Moldova în contextul reglementării conflictului transnistrean, şi a exprimat poziția RM asupra subiectelor cheie de pe agenda OSCE.

În cadrul discursului, șeful diplomaţiei moldoveneşti a reiterat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a promova măsurile de consolidare a încrederii, eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, îmbunătăţirea situaţiei în sfera protejării drepturilor omului și altele.

Cu referire la negocierile în formatul 5+2, ministrul Iurie Leancă a pledat pentru deschiderea dialogului pe marginea aspectelor ce vizează reglementarea cuprinzătoare a conflictului transnistrean, redirecţionarea discuţiilor de la aspecte tehnice la subiecte cu caracter de principiu, subliniind, totodată, importanţa promovării unor abordări comune şi acţiuni coordonate din partea partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri.

Oficialul moldovean a accentuat că o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană. În context, Iurie Leancă a exprimat convingerea că reformele care sunt implementate în Republica Moldova vor avea un impact favorabil asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Abordând aspectele politico-militare, şeful delegaţiei moldoveneşti s-a pronunţat  pentru lansarea unor discuţii de substanţă cu privire la obiectivul transformării operaţiunii actuale de menținere a păcii într-o misiune multinaţională, civilă cu mandat internaţional, ce va corespunde necesităţilor reale pe teren. De asemenea, a fost reiterată necesitatea finalizării procesului de retragere a forţelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre în conformitate cu angajamentele internaţionale.  

Cu referire la problematica OSCE, ministrul Iurie Leancă a pledat pentru continuarea eforturilor de revitalizare a regimului de control al armelor convenţionale în Europa şi actualizarea Documentului de la Viena 2011 cu privire la măsurile de consolidare a încrederii şi securitate. Totodată, a fost sprijinită ideea lansării procesului Helsinki +40 axat pe consolidarea capacităţilor OSCE în contextul aniversării în anul 2015 a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki, informează un comunicat MAEIE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus