Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.12.2012

Negocierile dintre Moldova şi Federaţia Rusă privind Pachetul Energetic III şi Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul energetic vor avea loc la Moscova pe 14 decembrie

Negocierile dintre Moldova şi Federaţia Rusă privind Pachetul Energetic III şi Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul energetic vor avea loc la Moscova pe 14 decembrie

Premierul Vlad Filat a comunicat în cadrul ședinței de guvern că ieri, 5 decembrie 2012, Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a adoptat unanim decizia de a da curs solicitării Republicii Moldova privind amînarea implementării Pachetului Energetic III pînă la 1 ianuarie 2020.

”Tot ieri am avut un schimb de opinii la această temă cu Preşedintele rus Vladimir Putin, iar la 14 decembrie, la Moscova, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi colegii săi din Federația Rusă vor avea noi discuţii privind Pachetul Energetic III şi Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul energetic”, a precizat Vlad filat.

Prim-ministrul a mai amintit că  recent a fost luată decizia de prelungire a acţiunii contractului în vigoare privind livrarea şi tranzitul prin Republica Moldova a gazelor naturale. Premierul a subliniat că,  cel mai important, este că s-a reușit asigurarea cu gaze naturale a țării noastre în perioada ce urmează.

Reamintim că termenul contractului de livrare a gazelor natural în Moldova şi de tranzit a expirat la 31 decembrie 2011. Gazprom şi Moldovagaz de câteva ori au prelungit termenul de valabilitate al contractului. Preţul gazelor livrate de Gazprom Moldovei în trimestrul III al acestui an este de $389,5 pentru o mie de metri cubi, în trimestrul II - $389,88, iar în primul - $382,24 pentru o mie de metri cubi. Preţul gazelor livrate Moldovei este constituit în baza formulei ce ia în calcul vânzările de gaze în ţările europene şi cotările la burse ale produselor petroliere în 9 luni anterioare trimestrului de livrare a gazelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus