Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.12.2012

La Chişinău s-a desfăşurat un Forum de afaceri moldo-indian

La Chişinău s-a desfăşurat un Forum de afaceri moldo-indian

Un grup de 18 businessmeni din India și peste 30 de întreprinzători autohtoni din domeniul medicinii și farmaceuticii s-au reunit pe 6 decembrie 2012, la Chișinău, la Forumul de afaceri moldo-indian. Întrunirea a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei în parteneriat cu Consiliul de Promovare şi Export de Produse Farmaceutice (PHARMEXCIL) al Indiei, cu scopul de a intensifica relaţiile de colaborare moldo-indiene.

În deschiderea forumului, vicepreședintele CCI a Moldovei Vladimir Didilica a spus că, Republica Moldova este deschisă pentru colaborare cu India. "Producătorii de medicamente din India sunt prezenţi pe piața noastră printr-o gamă largă de mărfuri, care au o reputație pozitivă.

CCI a Moldovei și PHARMEXCIL au organizat un eveniment similar în anul 2010, iar ca rezultat, mai multe companii autohtone și-au găsit parteneri de afaceri, cu care colaborează până în prezent.
Prin desfășurarea Forumului de afaceri moldo-indian dorim să încurajăm investiţiile din India în ţara noastră şi să dinamizăm comerţul bilateral. Consider că, întrevederile bilaterale ce vor avea loc astăzi vor contribui la atingerea scopului propus", a spus sursa citată.

Shri V. Venkataraman, secretar secundar al Ambasadei Indiei în România, acreditată și pentru Republica Moldova, a afirmat că, industria farmaceutică a Indiei se dezvoltă foarte rapid și că țara sa este interesată de dezvoltarea relațiilor de colaborare bilaterale că Moldova.

Elena Boleac, director adjunct al Direcției medicamente și dispozitive medicale a Ministerului Sănătății, a spus că, dezvoltarea industriei farmaceutice reprezintă o prioritate strategică pentru Republica Moldova, deoarece populația trebuie să beneficieze de medicamente eficiente, sigure și accesibile.

Alexandru Coman, director al Agenției Medicamentului, a spus că, Moldova importă din India atât produse farmaceutice finite, cât și materie primă pentru acestea. Pe piața noastră sunt înregistrate medicamentele a 54 de producători indieni, care dețin o pondere de 12% din totalul importului de produse farmaceutice în Moldova.

Raghuveer Kini, director executiv al PHARMEXCIL, a prezentat industria farmaceutică din India. "Cei mai mari parteneri la exportul de medicamente indiene sunt statele care au și cele mai stricte reglementări în domeniu, SUA, Rusia, UE, Japonia. Circa 70% din piața de produse farmaceutice din SUA și Uniunea Europeană sunt ocupate de produsele noastre. Nu în zadar India e numită «Farmacia Globală»".

În cadrul forumului au avut loc prezentări și întrevederi bilaterale de afaceri cu exportatori, producători, dealeri, prestatori de servicii.

Pe 7 decembrie curent delegaţia din India va avea o întrevedere la Agenţia Medicamentului.

Conform datelor statistice, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu India, pentru primele 9 luni ale anului 2012, a înregistrat suma de 26.8 mil. USD, cu 7% mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011.
Exportul de mărfuri în India s-a cifrat la 3.5 mil. USD, cu 6 % în creștere faţă de 9 luni ale anului precedent.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din India a însumat 23.3 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 8 % în raport cu 9 luni ale anului 2011.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus