Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.12.2012

Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei vor crea o platformă comună pentru a realiza reforma în sistemul învăţământului vocaţional/tehnic

Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei vor crea o platformă comună pentru a realiza reforma în sistemul învăţământului vocaţional/tehnic

Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei au convenit să creeze o platformă comună pentru coordonarea acţiunilor în reforma sistemului de educaţie vocaţional-tehnică în vederea racordării acestuia la cerinţele pieţei muncii. Aceasta este o primă etapă a colaborării, ce urmează a fi extinsă ulterior în procesul de colaborare între Ministerul Economiei şi cel al Educaţiei în dezvoltarea educaţiei antreprenoriale, cu asimilarea inovaţiilor, economia verde etc.

Potrivit Ministerului Economiei, schimbările pe piaţa forţei de muncă au loc permanent, ceea ce creează noi cerinţe din partea angajatorilor, în special, a companiilor nou formate, care activează în domenii inovative. În situaţia dată, este necesar ca instituţiile de învăţămînt secundar profesional să contribuie la pregătirea cadrelor, care vor corespunde cerinţelor înaintate de către piaţa muncii. În acest sens,  este necesar de corelat programele de pregătire a cadrelor de profesii muncitoreşti în Republica Moldova  la necesităţile pieţei muncii şi în special la necesităţile angajatorilor.

Astfel, pe această platformă comună a Ministerelor Economiei şi a Educaţiei, vor fi discutate, cu implicarea sectorului privat, acţiunile practice ce urmează a fi înteprinse pentru modernizarea învăţământului vocaţional/tehnic. Printre acestea vor fi crearea Comitetelor Sectoriale în toate ramurile economiei naţionale funcţionale cu o cultură de grup bine formată; Elaborarea Cadrului Naţional de Calificări şi promovare pentru aprobare; Participare la elaborarea Standardelor ocupaţionale şi educaţionale şi promovare pentru aporbare; Elaborarea Curriculei bazată pe module cu sporirea ponderii timpului petrecut în practica de producere, inclusiv şi a curriculei pentru specialităţile la care se aplică elemente ale învăţământului dual, etc.

În acest sens, urmează a fi semnat şi un memorandum cu Camera de Comerţ şi Industrie din Moldova, care va reprezenta sectorul privat în acest proces şi care implementează un proiect cu asistenţă germană de aplicare a sistemului dual de învăţământ cu implicarea întreprinderilor din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus