Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2012

La 13 decembrie, Vlad Filat va prezenta la Bruxelles primul raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize

La 13 decembrie, Vlad Filat va prezenta la Bruxelles primul raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană. La şedinţă au fost discutate două subiecte: nivelul de realizare a condiţionalităţilor fazei II a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize; rezultatele celei de-a IV-a runde de negocieri privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Rapoarte în acest sens fiind prezentate de către vicepremierii Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Iurie Leancă a spus că la 13 decembrie, 2012, Premierul Vlad Filat va prezenta la Bruxelles primul raport de implementare a condiţionalităţilor fazei II a Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Ministrul a solicitat instituţiilor publice centrale implicate în proces să se mobilizeze, astfel încît la întrevederea Premierului cu Comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom la 13 decembrie, raportul să fie unul complet. În baza acestui raport, o misiunea a UE va sosi la Chişinău pentru a stabili perioada de liberalizare a regimului de vize.

Vicepremierul s-a referit la succesele înregistrate de ţara noastră în îndeplinirea condiţionalităţilor, printre care  finalizarea procesului de instalare şi ajustare a echipamentului de preluare a informaţiei biometrice în ambasadele şi consulatele R. Moldova de peste hotare, aprobarea Planului naţional de acţiuni în domeniul traficului de fiinţe umane pentru 2012-2014, crearea Comisiei  pentru implementarea Planului  Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului 2011-2014. Iurie Leancă s-a referit şi la restanţele care există pe anumite capitole, specificînd că, pînă la 13 decembrie, 2012, cea mai mare parte a acestora urmează a fi lichidate.

În prezentarea sa, Valeriu Lazăr a vorbit despre ultima rundă de negocieri privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, aprecierile primite de către ţara noastră pe marginea progreselor înregistrate la capitolele sanitar şi fitosanitar, dar şi subiectele care se află în discuţii. Valeriu Lazăr a menţionat că în anul  2013 vor mai avea loc încă trei runde de negocieri pe marginea creării zonei de Comerţ Liber cu UE. 

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că anul 2013 este unul extrem de important pentru ţara noastră, avînd în vedere că, în toamna anului viitor, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnus, urmează a fi semnat Acordul de Asociere, care prevede inclusiv instituirea Zonei de Comerţ Liber, dar şi finalizată implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

„Acest raport pe care îl voi prezenta la 13 decembrie la Bruxelles trebuie să fie unul calitativ. Ceea ce facem noi nu este pentru a bifa ceva, ci pentru a oferi cetăţenilor Republicii Moldova condiţii de trai şi valori europene”, a specificat Prim-ministrul.

Vlad Filat a solicitat responsabilitate maximă în realizarea tuturor cerinţelor cu respectarea termenilor stabiliţi, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus