Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.12.2012

În 2013, fondului rutier va constitui 1 miliard 079,78 mil. lei

În 2013, fondului rutier va constitui 1 miliard 079,78 mil. lei

Membrii Consiliului Fondului rutier s-au reunit în şedinţa de totalizare privind gestiunea Fondului rutier şi realizarea Programului de repartizare a mijloacelor fondului rutier în anul 2012. În cadrul şedinţei, Managerul şef al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco,  a prezentat Consiliului proiectul Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2013, care prevede un buget total de 1079,78 milioane lei, cu 54,96 milioane lei mai mult decât în anul curent.

Iniţial, a fost propusă spre examinare alocarea sumei de 10 milioane lei Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) pentru amenajarea intersecţiilor la nivel cu drumurile publice prin instalarea barierelor. Prezenţi la şedinţă, reprezentanţii CFM au menţionat că, din sursele alocate, se intenţionează a fi instalate bariere fără personal şi cu supraveghere video la 13 intersecţii care au fost selectate în baza evaluării factorului de risc. Din Fondul rutier va fi finanţată procurarea echipamentelor, cheltuielile privind instalarea şi întreţinerea barierelor fiind suportate de CFM. În urma discuţiilor Consiliului, la propunerea Viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, s-a decis alocarea a 20 milioane de lei din mijloacele fondului, în vederea instalării barierelor la cel puţin 20 de treceri de cale ferată.

După cum a menţionat Valeriu Lazăr, scopul primar al Consiliului este de a aloca mijloacele financiare pe o bază competitivă şi transparentă, iar banii să fie utilizaţi într-o manieră care să asigure în primul rând calitatea, de aceea, este considerată imperativă ridicarea cerinţelor faţă de companiile participante la licitaţii publice şi beneficiare de mijloace din Fondul rutier. În acest context, în numele Consiliului, Ministerul Economiei informează agenţii economici care activează în domeniu că, de la 01 ianuarie 2014, va fi introdusă o cerinţă obligatorie pentru participarea la licitaţii publice din Fondul rutier – pentru a fi eligibile, companiile vor trebui să aibă un sistem modern de management al calităţii implementat.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a amintit că, în acest sens, sunt disponibile resurse ale Proiectului Ameriorarea Competitivităţii al Băncii Mondiale pentru cofinanţarea implimenetării sistemelor de management al calităţii, prin intermediul Camerei de Comerţ şi Industrie.

Amintim că fondul rutier are destinaţie specială, fiind utilizat pentru finanţarea întreţinerii, reparaţiei şi reconstrucţiei drumurilor publice naţionale şi locale, administrării drumurilor publice, dar şi a proiectării de drumuri, dezvoltării bazei de producere a unităţilor care deservesc drumurile, producerii de materiale de construcţie rutieră, procurarea de tehnică şi utilaj pentru întreţinerea drumurilor, susţinerea anumitor lucrări de cercetare ştiinţifică, de proiectare şi construcţie în domeniu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus