Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.12.2012

Nicolae Timofti a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 3 decembrie a.c., o întrevedere cu președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, aflat în vizită oficială în țara noastră. La întrevedere au participat și membri ai delegațiilor moldovene și poloneze.

Președintele Timofti i-a mulțumit omologului său polonez pentru că a dat curs invitației de a vizita Republica Moldova. Șeful statului a declarat că apreciază mult sprijinul prețios pe care îl acordă Polonia Republicii Moldova în parcursul ei european şi încurajările adresate autorităților moldovene de a persevera pe calea reformelor şi democratizării societăţii. De asemenea, Nicolae Timofti i-a mulțumit președintelui Komorowski și pentru asistența financiară de peste 100 de mii de euro, pe care Polonia a acordat-o țării noastre pentru lichidarea consecințelor secetei din anul curent, precum și pentru tot sprijinul financiar acordat în cadrul Programului polonez de Asistenţă pentru Dezvoltare, pentru continuarea, în Republica Moldova a reformelor interne de modernizare. Președintele Timofti s-a arătat convins că dialogul bilateral politic, economic și cultural se va intensifica în perioada următoare și a enumerat câteva dintre proiectele comune moldo-poloneze desfășurate în prezent.

Bronislaw Komorowski a declarat, la rândul său, că locul Republicii Moldova este alături de statele din vestul continentului european și a încurajat autoritățile de la Chișinău să mențină cursul de integrare europeană. „Cetățenii moldoveni vor simți avantajele integrării europene la puțin timp după ce Republica Moldova va reuși să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Din experiența noastră vă putem spune că au existat state care s-au împotrivit ca Polonia să devină stat-membru cu drepturi depline al comunității europene, dar până la urmă au trebuit să accepte voința noastră de a face parte din cultura vestică a continentului”, a declarat președintele Republicii Polone. Bronislaw Komorowski a afirmat în context că vede Republica Moldova ca „o sursă de optimism” în regiune și că aceasta trebuie să beneficieze de sprijinul important al comunității europene și al statelor membre pentru a-și reforma societatea și a-și moderniza economia. „Considerăm că în Polonia cea mai mare realizare la care am ajuns, pe lângă faptul că am construit o economie robustă, este că am reușit să schimbăm mentalitatea cetățenilor noștri. Sunt sigur că și Republica Moldova va reuși să facă acest lucru, pentru a o vedea alături de noi în Uniunea Europeană”, a declarat președintele polonez.

Cei doi șefi de stat au mai discutat despre problema transnistreană, domeniul securității energetice, cooperarea economică și instituțională dintre Republica Moldova și Polonia. Nicolae Timofti și Bronislaw Komorowski vor participa în cursul acestei zile la câteva reuniuni, între care o conferință consacrată descentralizării administrațiilor publice locale și la un Forum al oamenilor de afaceri moldoveni și polonezi, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus