Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.12.2012

Nicoae Timofti si Bronislaw Komorowski au participat la un Forum economic moldo-polonez

Nicoae Timofti si Bronislaw Komorowski au participat la un Forum economic moldo-polonez

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, au participat astăzi, 3 decembrie a.c., la un Forum al oamenilor de afaceri moldoveni și polonezi. Reuniunea a fost condusă de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Președintele Timofti a remarcat într-un discurs ținut în debutul reuniunii că aceasta este un exemplu în care politica facilitează cooperarea economică și încearcă să pună bazele unor înțelegeri comerciale care să funcționeze în beneficiul cetățenilor din ambele țări.

Șeful statului a afirmat că Polonia este un partener politic și comercial față de care Republica Moldova are tot respectul și și-a exprimat încrederea că relațiile economice dintre cele două state vor cunoaște o dezvoltare vizibilă în perioada următoare. Nicolae Timofti a amintit că Polonia se află printre primele 10 țări cu care Republica Moldova derulează operațiuni de import și export, și, dintre țările Uniunii Europene, este cel mai mare importator de vinuri moldovenești. „Vreau să știți, domnule președinte Komorowski,  că prețuim acest interes pentru vinurile noastre, în condițiile în care în ultimii ani, din motive cunoscute, a trebuit să reorientăm exporturile de vinuri către alte piețe decât cea tradițională”, a menționat președintele Timofti.

Președintele Komorowski, a vorbit, la rândul său, despre susținerea pe care Polonia a acordat-o țării noastre în perioada în care a deținut președinția Uniunii Europene, astfel încât să avanseze negocierile privind crearea unei Zone de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Adresându-se oamenilor de afaceri moldoveni prezenți la reuniune, președintele Komorowski i-a îndemnat pe aceștia să fie temerari în identificarea unor oportunități de afaceri în afara țării și să aibă o cât mai mare deschidere către piața europeană.

În ceea ce privește piața internă, Bronislaw Komorowski a spus că economia poloneză s-a fortificat în ultimii 20 de ani cu ajutorul întreprinderilor mici și mijlocii, și a recomandat autorităților de la Chișinău să creeze condiții prielnice pentru ca acestea să se dezvolte, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus