Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2012

Dirk Schuebel: Asistența donatorilor pentru Moldova constituie, în total 1/3 din PIB-ul țării, UE fiind cel mai mare donator

Dirk Schuebel: Asistența donatorilor pentru Moldova constituie, în total 1/3 din PIB-ul țării, UE fiind cel mai mare donator

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat o expoziție de fotografie pentru a sublinia sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova. La evenimentul de lansare care a avut loc astăzi, 3 decembrie, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel a declarat că asistența donatorilor pentru Moldova constituie, în total 1/3 din PIB-ul țării, UE fiind cel mai mare donator.

"Sunt des întrebat cine decide în privința proiectelor", a declarat dl Schuebel. "Este, desigur, o decizie comună - a Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene. Totuși, propunerile vin din partea Guvernului. Sprijinul financiar al UE este în continuă creștere - din 2006 a crescut de aproape 5 ori (de la 25 milioane Euro acordați Republicii Moldova în anul 2006, la peste 120 milioane acordați în acest an)".

Potrivit lui Dirk Schuebel, Republica Moldova este considerată un lider în vecinătate și este, astfel probabil să beneficieze de și mai multă asistență din partea Uniunii, fiind printre liderii în aplicarea principiului "more for more" (mai multe resurse pentru mai multe reforme implementate). "Unul dintre domeniile-cheie ale cooperării noastre este pregătirea instituțiilor pentru semnarea ulterioară a Acordului de Asociere, dar şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM – UE (DCFTA) – iar în acest sens, Programul Complex de Consolidare Instituțională este esențial pentru instituțiile din Republica Moldova”. Buna guvernare și statul de drept sunt, de asemenea, printre cele mai puternice puncte ale cooperării UE – Moldova, alături de sectorul economic. Eficiența energetică câștigă tot mai mult teren în calea dezvoltării Republicii Moldova, și, cu suportul UE, multe instituții de stat și-au redus costurile pentru agentul termic cu aproape 50%.

"Trebuie să facem distincție dintre împrumuturi și granturi - împrumuturile sunt fondurile oferite în condiții atractive, dar care, ulterior trebuie restituite; în timp ce granturile nu sunt supuse rambursării. UE, chiar și atunci când acordă împrumuturi, adaugă, de regulă o parte de grant – împrumuturile din partea BERD și BEI utilizate pentru achiziționarea troleibuzelor din Chișinău, a inclus, de asemenea, o componentă de grant de 10 %. Acceași schemă va fi aplicată și pentru orașul Bălți în viitorul apropiat”, a declarat Dirk Schuebel.

"Dacă, uneori, oamenii nu văd rezultatele imediate nu înseamnă că fondurile nu sunt cheltuite în mod corespunzător. Acest lucru este determinat de faptul că rezultatele unor proiecte vor fi văzute într-o perioadă medie sau lungă de timp. Cu toate acestea, Moldova este pe drumul cel bun și UE este aici pentru a sprijini eforturile țării în devenirea prosperă și democratică a ei", a concluzionat șeful Delegației UE.

Expoziția de fotografie organizată cu suportul UE în Republica Moldova este deschisă pentru vizitatori în Scuarul Europei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus