Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.11.2012

Discursul Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Discursul Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Este o adevărată plăcere să fiu aici, la Chișinău, și să pot să mă adresez vouă din acest loc impresionant, Palatul Național, unul dintre simbolurile culturii Republicii Moldova. Iar cultura este doar una dintre multele trăsături comune care pot fi găsite între țara Dvs. și multe alte țări din Uniunea Europeană. Faptul că pot spune cu ușurință: ”Vă mulțsumesc pentru primire călduroasă!” este dovadă a faptului că pe noi ne unesc mult mai multe lucruri decât se cunoaște în mod normal. 

Limba voastră, pentru cineva ca mine, la fel vorbitor al unei limbi de sorginte latină, care vizitează Moldova pentru prima dată, reprezintă un lucru ce mă face să mă simt ca acasă. Am înțeles discursul Domnului Prim-ministru, practic, fără traducere.
Vizita mea în Moldova a fost așteptată de mult timp și este parte a unui proces bazat pe importanța crescândă a Republicii Moldova pentru Uniunea Europeană și ţinând cont de interesul nostru de a vedea Moldova beneficiind pe deplin de investițiile curajoase pe care le-a făcut în implementarea reformelor structurale și politice.

Moldova a ales o cale curajoasă, cea de asociere politică și integrare economică cu Uniunea Europeană. Aș dori să vă felicit pentru acest lucru.  Această cale este strîns legată de o altă alegere fundamentală pe care Republica Moldova a făcut-o în urmă cu 21 de ani, anume cea de a fi o națiune  pe deplin  independentă, democratică și liberă.

Cunoaștem din experiența Uniunii Europene că aceste deziderate comune nu pot fi realizate într-o perioadă scurtă de timp.  Tranziția necesită timp și implică reforme profunde. Astfel de reforme nu sunt niciodată ușoare în nici o țară, iar acest lucru este valabil mai ales în perioade dificile din punct de vedere economic. În același timp însă, ele sunt necesare pentru ca Moldova să-și îndeplinească promisiunile sale de independență și pentru a asigura cetățenilor săi perspectiva unui viitor mai bun.

Tot din experiență știu cât de importantă este interacționarea cu publicul, cu tinerii și cu societatea civilă într-o perioadă de reformă și schimbare profundă și  explicarea semnificației tuturor acestor pași.  O politică ce nu este suficient de bine explicată nu are nici o șansă de a fi acceptată de cei pe care îi vizează: oamenii. Iată de ce am ales să vă vorbesc:  ca să împărtășesc cu voi motivul pentru care consider că țara voastră a făcut alegerea corectă și de ce aceasta este o cale ce merită să fie parcursă.

Doamnelor și Domnilor,

Primul lucru despre care vreau să vă vorbesc nu se referă la instituții, politică sau politicieni, ci la impactul agendei europene asupra vieților oamenilor. De fapt, reformele sunt întreprinse în primul rând în beneficiul direct al cetățenilor acestei țări și nu sunt doar niște  acțiuni ce urmează a fi realizate în cadrul unui exercițiu birocratic, tehnocrat.

Permiteți-mi să încep cu noutăți pozitive. Ca rezultat al efortului asiduu depus de Republica Moldova în ultimii ani, săptămâna trecută, Uniunea Europeană a reușit să lanseze cea dea doua – și ultima – fază a planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Aceasta ne aduce cu un pas mai aproape de scopul nostru comun de a avea un regim fără vize, atunci când condițiile necesare vor fi îndeplinite. Sunt sigur că acest obiectiv poate fi realizat într-un viitor nu prea îndepărtat.
Liberalizarea este legată de progresul suplimentar în lupta împotriva corupției și reforma sistemului judiciar, reforme de care vor beneficia în mod direct moldovenii. Sunt bucuros să văd că guvernul a decis să abordeze aceste probleme, dar este nevoie de acționat în continuare. Desigur, va fi un lucru dificil și va necesita ceva timp, deoarece ține de implementare, schimbare a realităților. Dar Moldova nu este singură. Noi vom continua să sprijinim reformele, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar, de fiecare dată când acestea vor fi în beneficiul cetățenilor acestei țări.

Îmbunătățirea vieților cetățenilor de rând reprezintă obiectivul care stă la baza politicilor noastre și este de asemenea măsura cu care trebuie să fim  evaluați.  Dați-mi voie să aduc exemplul celor două acorduri recente, semnate în luna iunie a acestui an: Acordul privind Spațiul Aerian Comun și modificările la Acordul de Facilitare a Regimului de Vize din 2008. Aceste acorduri sunt de fapt complementare. Acordul modificat de facilitare a regimului de vize extinde facilitățile acordate mai multor categorii de beneficiari și simplifică regulile, în timp ce ne îndreptăm constant spre un regim fără vize. Spațiul Aerian Comun urmează să creeze un domeniu de reglementare comun în care o concurență mai mare va duce la scăderea prețurilor la biletele de avion către destinații din Uniunea Europeană. Privite în ansamblu, ambele acorduri urmează să impulsioneze mobilitatea moldovenilor de rând.
   
Să vă mai dau un exemplu: Uniunea Europeană a creat în acest an un nou instrument de asistență, Programul de Integrare și Cooperare al Parteneriatului Estic. Acest instrument are ca scop  implementarea principiului " mai mult pentru mai mult ", care ține de punerea în practică a principiilor noastre de recompensare a performanței într-o manieră obiectivă.  Astfel, dacă Republica Moldova va implementa mai multe reforme structurale de îmbunătățire a respectării standardelor democratice și creării unei economii de piață funcționale, Uniunea Europeană va oferi mai mult suport în acest sens.

În recunoașterea progresului important realizat de Moldova în aceste domenii, UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală cu 30%, care a ajuns până la €122 milioane. Niciodată până acum, în istoria relațiilor noastre, nu am depășit pragul simbolic de €100 milioane pe an.  Cumulând aceste granturi cu celelalte fonduri de asistență ale UE, ajungem la un nivel de €41 pe cap de locuitor; cel mai înalt nivel de sprijin din partea UE din vecinătatea europea

ă! În ultimii șase ani, sprijinul financiar al  UE s-a majorat de cinci ori, de la € 25 milioane în 2006 la € 122 milioane în 2012!
Și dați-mi voie să vă reamintesc că o parte a acestor bani suplimentari va fi utilizată pentru a ajuta producătorii agricoli din Republica Moldova ce au avut de suferit de pe urma secetei din acest an.  Aceste resurse  vor fi folosite la fel și pentru dezvoltarea sistemului de sănătate publică. Iar anul viitor vom începe să oferim asistență sectorului educațional și anume domeniului educației vocaționale și formării profesionale. Acestea sunt niște exemple bune a faptului că ‘relațiile mai apropiate cu UE’ nu reprezintă doar o frază abstractă, ci aduc rezultate concrete cetățenilor Republicii Moldova.


Doamnelor și Domnilor,
După ce am stabilit câteva din beneficiile practice pe care le aduce cooperarea dintre UE și Moldova,  urmează un moment potrivit pentru a ne reaminti că aceste beneficii vor fi multiplicate pe măsură ce cooperarea noastră evoluează și se aprofundează într-un cadru mai structurat: cel al unui Acord de Asociere, ce va cuprinde o Zonă de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Am înregistrat progrese semnificative în negocierile noastre pe marginea Acordului de Asociere, iar din luna martie inclusiv şi asupra componentei de Zonă de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Împărtășim același scop de a încheia negocierile în timp util pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, la sfârșitul anului viitor.

Dar ce înseamnă Asocierea? Aceasta înseamnă în mod fundamental împărtășirea acelorași valori. Acest proces ne va aduce mult mai aproape unul de altul mai mult decât orice declarație va putea vreodată să o facă.  Cunoașteți foarte bine că valorile pe baza cărora s-a format UE – libertatea, democrația, respectul pentru drepturile omului și libertățile fundamentale și supremația legii – se află exact în centrul procesului de asociere politică și integrare economică pe care îl oferă Parteneriatul Estic și pe care îl urmărim în relațiile noastre cu Moldova.

Scopul nostru comun de astăzi este de a incorpora valorile europene și respectul pentru drepturile omului în esența instituțiilor moldovenești și în viața politică, cât și pentru a impulsiona relațiile noastre economice, care au un potențial enorm. Aceasta urmează să ajute economia Republicii Moldova să devină mult mai robustă și sustenabilă și să o includă treptat în vasta piața unică europeană - cea mai mare piață din lume.


În acest sens, ZLSAC este vitală. Aceasta ține de utilizarea acelorași norme și standarde, astfel încât să devină parte a aceleiași piețe unice, care este de departe cea mai mare din lume. Este, după cum se spune, o marcă de calitate: un semn al faptului că economia moldovenească corespunde anumitor standarde. Experiența din alte părți ne-a arătat că aceasta deschide ușa pentru comerț, pentru investițiile străine atât de necesare și pentru crearea de noi locuri de muncă. În acest sens, cred că ați ales o cale corectă.


Doamnelor și Domnilor,
Ați putea să vă puneți întrebarea dacă toate acestea reprezintă un obiectiv realist? În ultimii ani, am fost martori la o coerență și viteză a reformelor fără precedent, chiar și atunci când acestea au fost cu adevărat costisitoare din punct de vedere financiar și politic. Astfel de reforme au un impact transformator asupra țării voastre. Toate acestea ne dau speranță că scopul nostru comun nu este doar realist,  ci este și realizabil.
Când va fi implementat, Acordul de Asociere va îndemna Moldova la o a agendă de reforme și mai amplă, și va crea o mai bună perspectivă pentru ca cetățenii Republicii Moldova să fie asigurați că vor avea un viitor bazat pe valorile și standardele europene.

În cele din urmă, nu putem ignora problemele ce țin de stabilitatea regională și soluționarea conflictelor. Progresul realizat în vederea soluționării diferendului transnistrean reprezintă una din prioritățile politicii externe a UE pentru vecinătatea noastră. Divizările secolului 20 nu servesc provocărilor secolului 21. Vrem să creăm o realitate nouă, în care toți cetățenii Moldovei, fără excepție, să se poată bucura de toate aceste beneficii ale unui sistem politic și economic modern și eficient, care să respecte drepturile lor fundamentale.

Doamnelor și Domnilor,
Sunt foarte bucuros că am avut această oportunitate de a vă vorbi direct. Întotdeauna este ușor pentru lideri să ajungă la un acord comun cu privire la anumite planuri ambițioase, dar pentru ca reformele și modernizarea să aibă succes trebuie să fie în primul rând înțelese și acceptate de cetățeni.  Comunicarea despre reforme este astfel un element esențial al procesului de reformă în sine.

Este un lucru normal faptul că ne-am întâlnit aici, în această sală de concerte, pentru a discuta procesul de reforme care în cele din urmă nu este despre politicieni, ci despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor.

Știu, că unii dintre Dvs. se gândesc deja la următoarele etape, la următoarele popasuri în călătoria noastră comună. Totuși, permiteți-mi să vă spun că atât timp cât vă îndreptați în direcția corectă a istoriei, călătoria este la fel de importantă ca și destinația. Și doar concentrându-vă pe următorul pas care urmează să fie întreprins, pe următoarea curbă la care trebuie să virați, pe următoarea răscruce prin care trebuie să treceți, doar aşa veți putea fi siguri că veți ajunge la destinație.
Nu există nici o îndoială că Moldova aparține Europei și că deja împărtășește o cultură, o limbă și o istorie comună cu Uniunea Europeană. Aparțineți marii familii europene de națiuni. Vreau să vă asigur de faptul că Uniunea Europeană va continua să fie alături de voi, de poporul Moldovei, în procesul de realizare a planurilor Dvs. ambițioase de reformă. Dacă veți  menține viteza și veți intensifica profunzimea reformelor sunt convins că alegerea voastră europeană va aduce rezultate. Vă doresc mari succese în tot ce vă propuneți să faceți! ”Multă baftă, Moldova!”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus