Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.11.2012

Barroso: În anul 2012, asistența financiată a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 milioane euro

Barroso: În anul 2012, asistența financiată a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 milioane euro

Prim-ministrul Vlad Filat şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care întreprinde o vizită în Republica Moldova, au avut astăzi o întrevedere după care au susţinut o conferinţă de presă comună.

Înainte de conferinţă, în prezenţa celor doi oficiali, au fost semnate două documente între Republica Moldova şi UE: Acordul de finanțare cu privire la programul de suport al sectorului învățămînt vocațional și formare profesională și Adendumul III la Acordul de finanțare  privind programul de suport al politicii sectoriale de sănătate. Din partea Republicii Moldova, documentele au fost semnate de vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, iar din partea Comisiei Europene, de către Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate. 

Premierul Vlad Filat l-a salutat pe Jose Manuel Barroso la Chişinău, menţionînd că această vizită este una foarte importantă pentru Republica Moldova. 
 
„Discuţiile pe care le-am purtat au demonstrat consistenţa şi dinamica relaţiilor moldo-comunitare. Am avut o evaluare a acţiunilor şi am ajuns la concluzia că sîntem într-un proces dinamic, iar scopurile pe care le avem pot fi atinse. Pentru RM e important ca, pînă a Summit-ul Parteneriatului Estic din 2013 de la Vilnus, să finalizăm negocierile şi să fim pregătiţi pentru a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb, şi să finalizăm faza doi a procesului ce vizează liberalizarea regimului de vize”, a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că finalizarea cu succes a acestor procese va ancora definitiv Moldova în Europa.

Vlad FILAT a spus că şi pe viitor Moldova se va concentra pe continuarea reformelor, care sînt necesare, în primul rînd, cetăţenilor Republicii Moldova şi care urmează să aducă mai multă Europă în Republica Moldova, instituţiile statului  să devină mai funcţionale, să fie mai multă libertate, democraţie şi prosperitate.

Premierul i-a mulţumit Preşedintelui Comisiei Europene pentru suportul oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, precizînd că, datorită acestui suport, ţara noastră a reuşit să treacă peste probleme complicate şi să implementeze  importante proiecte în domenii ca infrastructura, educaţia, domeniul social etc.

„Vă asigur că cetăţenii noştri, care sînt cetăţeni europeni, ţara noastră, noi toţi vom continua să muncim pentru ca Republica Moldova, din partener al UE, să devină parte componentă a UE, care să aducă plus valoare”, a mai spus Vlad Filat.

Jose Manuel Barroso a menţionat că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană devin tot mai puternice și a exprimat mulțumirea pentru aprecierea rolului pozitiv al Uniunii Europene în procesul de transformare a Republicii Moldova.

Oficialul a subliniat că vizita sa este un semnal de recunoastere a angajamentelor în contextul reformelor demarate în Republica Moldova.

Președintele Comisiei Europene a remarcat că țara noastră este un lider al Parteneriatului Estic, precum și faptul că Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în cadrul negocierii Acordului de Asociere, a Acordului privind crearea Zonei de liber schimb, dar și a implementării Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Oficialul a opinat că acest proces ar putea fi încheiat cu succes în toamna anului 2013, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, iar cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de pe urma acestor și altor acorduri. Jose Manuel Barroso a precizat că acordurile semnate astăzi aduc asistență adițională Republicii Moldova în sumă de 6 milioane de euro în domeniul sănătății publice și 5 milioane euro pentru dezvoltarea învățămîntului vocațional.

Jose Manuel Barroso  a reiterat deplina susținere a UE pentru parcursul european al Republicii Moldova, menționînd că  UE a sporit în mod semnificativ bugetul său de asistență bilaterală.

„În anul 2012, asistența financiată a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a atins un nivel de 122 milioane euro. Acesta este cel mai înalt nivel de sprijin al UE pe cap de locuitor oferit vreo data unei țări din vecinătatea europeană”, a spus Jose Manuel Barroso.

Președintele Comisiei Europene a declarat că aceasta este, înîi de toate, o recunoastere a performanțelor obținute de Republica Moldova în procesul de promovare a reformelor și a menționat că UE va sprijini și în continuare Republica Moldova în promovarea valorilor și aspirațiilor democratice, informeaza un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus