Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-30/aspectele-cooperarii-moldoamericane-discutate-la-ministerul-apararii-27482.html
Data: Nov 30, 2012 (00:15)

Aspectele cooperării moldo-americane discutate la Ministerul Apărării

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, au avut o întrevedere de lucru cu locţiitorul şefului Direcţiei planificare, politici şi strategii a Comandamentului European al SUA, contraamiralul Mark C. Montgomery.

În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte referitoare la stadiul actual al cooperării moldo-americane în domeniul apărării, reforma sectorului de apărare şi evoluţia Armatei Naţionale în pregătirea subunităţilor pentru operaţiunile de menţinere a păcii.

Ministrul Apărării a mulţumit oficialului american pentru sprijinul acordat Armatei Naţionale de Guvernul SUA în cadrul mai multor proiecte derulate în ultima perioadă, specificînd că prin intermediul acestora militarii moldoveni obţin instruire şi experienţă valoroasă. „Acceptarea Republicii Moldova în calitate de partener al Iniţiativei Globale pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii şi acordarea unuii grant de 1,6 milioane dolari, care vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea infrastructurii de antrenament a Armatei Naţionale, va spori eficienţa participării ţării noastre în operaţiuni internaţionale. Cu atît mai mult că în vara acestui an o companie moldovenească împreună cu o grupă de geniu au primit calificativul ‚gata pentru misiune’ în urma testării de către experţi internaţionali” a spus ministrul Apărării.

Contraamiralul Montgomery a apreciat înalt rezultatele obţinute de militarii moldoveni în cadrul Conceptului Capabilităţilor Operaţionale, specificînd că acest lucru este determinant pentru participarea Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. „Ne bucurăm că datorită programelor de cooperare au fost înregistrate progrese remarcabile în domeniul reformei sectorului de apărare, instruirii militare şi, nu în ultimul rînd, al dezvoltării capabilităţilor Armatei Naţionale privind participarea militarilor moldoveni în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii. În acest context, sîntem dispuşi să contribuim şi în viitor la eforturile Republicii Moldova de dezvoltare a capacităţilor de menţinere a păcii”, a declarat contraamiralul Montgomery.

Agenda oficialului american a cuprins şi o întrevedere cu şeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Vitalie Stoian, informează un comunicat al Ministerului Apărării.