Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-29/rom-nia-va-acorda-moldovei-300-mii-euro-pentru-crearea-laboratorului-pentru-determinarea-reziduurilo-27469.html
Data: Nov 29, 2012 (20:11)

România va acorda Moldovei 300 mii euro pentru crearea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi produsele de origine non-animală

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov şi ambasadorul român la Chişinău Marius Lazurcă au semnat ieri Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al R. Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al României în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, referitor la implementarea Proiectului privind crearea şi funcţionarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi produsele de origine non-animală.

Potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, echipamentul în valoare de 300 de mii de euro urmează a fi instalat în laboratorul pentru verificarea produselor alimentare al Centrului de Carantină, Identificare, Expertize şi Dezinfectare a Producţiei. Ministrul a mai specificat că asistenţa din partea României are o semnificaţie aparte în contextul activităţilor desfăşurate de minister în scopul fortificării Agenţiei de Siguranţă a Alimentelor, fără fondarea căreia este imposibilă apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană. Ministrul a adus mulţumiri Guvernului României, care prin această donaţie a confirmat  sprijinul pentru ţara noastră  în parcursul ei european. 

După semnarea documentului, ambasadorul Marius Lazurcă a declarat că donaţia echipamentului de testare se înscrie în contextul intensificării relaţiilor de conlucrare între R. Moldova şi România, relaţii, care sunt materializate şi prin transpunerea în fapt a altor proiecte din domeniul agricol. Şeful misiunii diplomatice române şi-a manifestat încrederea că semnarea acordului de comerţ liber cu UE va avea loc anul viitor.