Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-29/ministerul-economiei-le-recomanda-agen-ilor-economici-sa-exporte-productzia-in-rusia-prin-alte-punct-27467.html
Data: Nov 29, 2012 (12:28)

Ministerul Economiei le recomandă agenților economici să exporte producţia în Rusia prin alte puncte de trecere decât Breansk-Troebortnoe

Ambasada Republicii Moldova în FR a comunicat printr-o notă informativă Ministerul Economiei despre ambuteiajele de camioane moldovenești cu produse agricole, formate la unele puncte vamale de la frontiera cu Federația Rusă. Potrivit sursei, la punctul de trecere Breansk-Troebortnoe este sistată orice procedură vamală de ordin fitosanitar și veterinar, iar la punctul vamal din Klințî din motive tehnice s-a format un ambuteiaj considerabil. Și asta pentru că puncul vamal din Klințî nu dispune de mijloace tehnice și organizatorice pentru a urgenta efectuarea procedurilor fitosanitare și veterinare.

Potrivit autorităților ruse, începând cu data de 21 octombrie 2012, la punctul de trecere Breansk-Troebortnoe a fost sistată orice procedură vamală de ordin fitosanitar și veterinar. Totodată Ambasada Republicii Moldova în FR, care continuă monitorizarea situației de la punctul vamal de la Breansk-Troebortnoe, a informat Ministerul Economiei că la 6 decembrie 2012 a expirat licența de activitate a depozitului specializat în efectuarea procedurilor vamale și fitosanitare din punctul vamal Breansk-Troebortnoe, fapt confirmat și de Rosselihoznadzor pe pagina sa web.

Potrivit notei informative parvenite pe adresa Ministerului, la alte puncte de trece a frontierei cu FR nu sunt preconizate schimbări în domeniul controlului fitosanitar și veterinar. De asemenea, procedurile de vămuire a produselor vinicole și acloolice la punctul de trecere Breansk-Troebortnoe rămân în același regim, nefiind afectate de schimbările menționate.
 
În vederea evitării ambuteiajelor, Ministerul Economiei informează agenții economici din RM implicați în activități de schimb comercial cu FR, despre modificările recente de la punctul de trecere Breansk-Troebortnoe și Klințî pentru a redirecționa transportul către alte puncte de trecere în vederea evitării ambuteiajelor.