Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.11.2012

Marian Lupu a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Bundestag-ului RFG, Norbert Lammert

Marian Lupu a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Bundestag-ului RFG, Norbert Lammert

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Bundestag-ului RFG, Norbert Lammert.

În cadrul întrevederii, Norbert Lammert a menționat că, din perspectiva simpatiilor politice, Republica Moldova poate fi plasată pe primul loc în contextul Parteneriatului Estic. Preşedintele Bundestag-ului a relevat că Cancelarul german Angela Merkel a rămas impresionată de Moldova, urmare a vizitei la Chișinău, în luna august curent. De asemenea, Norbert Lammert a mai declarat că atât Uniunea Europeană, cât și Germania sunt pregatiti să asiste Republica Moldova în eforturile sale de apropiere de UE, inclusiv în domeniul liberalizarii regimului de vize.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat că Germania este un partener stategic al țării noastre și a exprimat recunoștință pentru suportul acordat Moldovei pe toate dimensiunile, un exemplu în acest sens fiind și investițiile germane în economia națională. Marian Lupu a menționat și buna colaborare pe dimensiunea relațiilor interparlamentare și a optat în favoarea consolidării și extinderii acestora. 

Șeful Parlamentului a declarat că vectorul integrării europene a Republicii Moldova nu are alternativă și că Moldova acordă o atenţie deosebită negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv procesului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, care va extinde considerabil orizontul cooperării dintre RM şi UE, constituind astfel o etapă importantă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Interlocutorii au abordat și subiectul diferendului transnistrean, Marian Lupu, apreciind efortul participativ al Germaniei, a puctat  importanța plasării în continuare a acestui subiect pe agenda de discuții ruso-germane. În soluționarea politică a diferendului transnistrean, a mai specificat șeful Parlamentului, este importantă implicarea actorilor internationali.

Pe finalul întrevederii, Marian Lupu i-a adresat Preşedintelui Bundestag-ului, Norbert Lammert, invitația de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus