Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-28/guvernul-a-aprobat-astazi-ini-ierea-negocierilor-asupra-proiectului-acordului-financiar-cu-ue-privin-27447.html
Data: Nov 28, 2012 (20:08)

Guvernul a aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra proiectului acordului financiar cu UE privind reabilitarea rețelelor electrice ale Î.S. ”Moldelectrica”

Metodologia de calculare a auditului energetic, măsurile de implementare a Proiectului  Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, precum și inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului financiar dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea  Europeană cu privire la reabilitarea reţelelor de  transport electric ale Î.S. „Moldelectrica" au fost subiecte prezentate de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr la ședința de astăzi a Executivului.

În cadrul ședinței Guvernului, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei a prezentat trei proiecte de HG elaborate de Ministerul Economiei, două dintre acestea vizând domeniul eficienței energetice, iar una – inițierea negocierilor asupra proiectului acordului financiar cu UE privind reabilitarea rețelelor electrice ale Î.S. ”Moldelectrica”.

La propunerea Ministerului Economiei, astăzi, Executivul a aprobat și HG cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului financiar dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea  Europeană cu privire la reabilitarea reţelelor de  transport electric ale Î.S. „Moldelectrica". Valoarea totală a proiectului de asistență financiară pentru reabilitarea reţelelor de  transport electric constituie 33,6 mln. Euro, acordate din fondurile BERD și BEI,  inclusiv 8 mln. Euro – grant din partea UE prin NIF. Suportul financiar este destinat modernizării stațiilor și liniilor electrice, înlocuirea utilajului învechit, aflat la limita capacității tehnice, ce prezintă deja un pericol ecologic. Modernizarea sistemului electric este o necesite pentru aderarea Republicii Moldova la ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity - Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem European) și o prioritate inclusă în Programul de guvernare al Republicii Moldova. Interconectarea la ENTSO-E presupune integrarea fizică în sistemul energetic european, fapt care ar permite diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică şi sporirea securităţii energetice a ţării.

La prezentarea Proiectului HG cu privire la Metodologia de calculare a costului auditului energetic, ministrul Economiei a explicat utilitatea acestei metodologii la implementarea proiectelor de eficiență energetică. Potrivit ministrului, metodologia va asigura aplicarea unui mecanism unitar la formarea costurilor pentru serviciile de audit enegetic și va contribui la crearea unei piețe libere concurențiale a auditorilor enegetici în baza calității serviciilor prestate. Eficiența energetică este una dintre prioritățile incluse în Strategia de dezvoltare a țării și, la moment, reprezintă o soluție alternativă sigură la scumpirea resurselor energetice. Auditul enegetic având o metodologie definită a costului pentru acest serviciu, ar contribui esențial la dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică în RM. Cu atât mai mult că, în rezultatul auditării obiectelor sunt înaintate soluții tehnice pentru îmbunătățirea performanței energetice a acestora. Metodologia se va aplica în cazul proiectelor realizate cu sprijinul financiar al Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE) în cadrul programelor pentru îmbunătățirea eficienței energetice, cu suportul bugetului de stat sau al bugetelor autorităților publice locale. Acesta este ultimul document din setul de acte normative necesare pentru funcționarea FEE. Odată cu aprobarea metodologiei se va lansa un nou segment important de servicii pe piața energetică și se va da startul finanțării proiectelor de eficiență energetică bine argumentate.

Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr s-a referit și la necesitatea operării unor modificări la Hotărârea Guvernului nr. 1276 din 21 decembrie 2000. Noua redacție a Hotărârii de Guvern va reflecta necesităţile de realizare a Proiectului de scară largă în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 și va oferi Unităţii Consolidate de Implementare a Proiectelor în Energetică (UCIPE) atribuţii de monitorizare și implementare a proiectului de construcţie al Gazoductului Ungheni-Iaşi.