Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-28/executivul-a-aprobat-modificarea-shi-completarea-unor-acte-legislative-referitor-la-activitatea-poli-27446.html
Data: Nov 28, 2012 (20:03)

Executivul a aprobat modificarea şi completarea unor acte legislative referitor la activitatea Poliţiei de Frontieră

Guvernul a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative cu referire la activitatea Poliției de Frontieră. Scopul documentului este armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul UE și reiese din angajamentele asumate de Republica Moldova faţă de Uniunea Europeană stipulate în Planul de Acţiuni RM - UE în domeniul liberalizării regimului de vize.

De asemenea, aceasta reiese din obligaţia Republicii Moldova de armonizare, consemnată de strategiile şi planurile sectoriale naţionale. Pe lîngă modificările de ordin redacțional ce țin de actualizarea noţiunii „Poliţia de Frontieră”, se mai prevăd modificări esenţiale. Astfel, se prevede acordarea Poliţiei de Frontieră a atribuțiilor de constatare a infracţiunilor. În prezent, Codul nu prevede expres care instituție este agentul constatator al contravenţiei prevăzute de art.3321 „încălcarea regulilor de transportare în ţară a străinilor”, care face parte din categoria contravenţiilor ce atentează la regimul frontierei de stat.

O altă modificare este prevăzută pentru Legea nr.200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova printre care atribuţiile Biroului migraţie şi azil de eliberare a vizelor în cazuri excepţionale în punctele de trecere a frontierei de stat vor fi transmise Poliţiei de Frontieră. Totodată, se propune ca în Nomenclatorul specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţămînt superior şi mediu de specialitate, specialitatea „grăniceri” să fie substituită cu specialitatea „securitatea frontierei”, iar la Nomenclatorul domeniilor de formare profesională şi al specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţămînt superior, ciclul I domeniul de formare profesională „grăniceri” să fie substituit cu „drept şi securitatea frontierei”.