Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.11.2012

A fost lansat primul concurs pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigare în cadrul Programului Compact

A fost lansat primul concurs pentru reabilitarea sistemelor centralizate de irigare în cadrul Programului Compact

Fondul Provocările Mileniului Moldova a lansat astăzi concursul pentru reabilitarea primelor două sisteme de irigare incluse în Programul Compact al Guvernului SUA. În cadrul concursului vor fi selectate companii de construcție și supraveghere a lucrărilor de reabilitare a sistemelor centralizate de irigare Criuleni și Lopatna din raionul Orhei.

La eveniment au participat Ambasadorul SUA în Republica Moldova William Moser, ministrul agriculturii și industriei alimentare Vasile Bumacov, James Parks, adjunctul vicepreședintelui Corporației Provocările Mileniului, alți oficiali etc.
Concursul este deschis pentru companiile internaționale de construcție care își pot prezenta propunerile pînă pe 24 ianuarie 2013. Ofertele prezentate la concurs vor fi evaluate de experți naționali și internaționali care dispun de experiență în domeniu. Companiile participante vor fi evaluate în funcție de experiența acestora  în efectuarea unor lucrări similare; capacitatea financiară și tehnică; echipamentul disponibil și personalul implicat.

Condițiile concursului prevăd reabilitarea completă a sistemelor centralizate de irigare prin înlocuirea tuturor pompelor deteriorate, substituirea a circa 85 la sută din țevi, reconstrucția clădirilor pentru stațiile de pompare și dotarea acestora cu echipament automatizat de operare etc. Totodată, în urma reabilitării toate conductele vechi, confecționate din azbest vor fi înlocuite cu țevi moderne din plastic de densitate înaltă, conform cerințelor de mediu ale Uniunii Europene.

Lucrările de construcție urmează să înceapă în primăvara anului 2013 și vor derula 18 luni.
Valentina Badrajan, director executiv al FPM Moldova, a precizat că după reabilitarea celor două sisteme centralizate de irigare, vor fi extinse suprafețele de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare pînă la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare pînă la cca 760 de hectare. Agricultorii vor putea utiliza apa pentru irigare în funcție de necesități, vor plăti pentru volumul real  de apă utilizat pentru irigare datorită contorizării îmbunătățite a consumului și reducerii la minim a pierderilor de apă din rețea.

Ambasadorul SUA William Moser a menționat că este prima reabilitare a sistemelor de irigare din Republica Moldova. Excelența Sa și-a exprimat încrederea că modelul de reabilitare dezvoltat în cadrul Programului Compact va cataliza noi investiții în sectorul de irigare.

Vasile Bumacov, ministrul agriculturii și industriei alimentare, a declarat că fără irigare agricultura din Moldova nu are viitor. Totodată, ministrul s-a arătat sigur că inițiativa de pionierat a Corporației Provocările Mileniului în domeniul reabilitării sistemelor de irigare va încuraja alți donatori și antreprenori, inclusiv agricoli, să contribuie la modernizarea sistemelor de irigare.

James Parks, adjunctul vicepreședintelui Corporației Provocările Mileniului, a menționat că CPM este interesată ca de investițiile poporului american să beneficieze un număr cît mai mare de agricultori.

Actualmente, în zona sistemului centralizat de irigare Lopatna sînt circa 530 de deținători de teren agricol din patru localități, dintre care 460 sînt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), iar în aria sistemului centralizat de irigare Criuleni activează 500 de agricultori, dintre care în jur de 300 de persoane sînt membri ai AUAI.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordații grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus