Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-27/companiile-din-r-moldova-care-realizeaza-opera-iuni-de-export-pe-pia-a-statelor-unite-ale-americii-c-27420.html
Data: Nov 27, 2012 (20:52)

Companiile din R.Moldova care realizează operațiuni de export pe piața Statelor Unite ale Americii cu produse alimentare și băuturi trebuie să se înregistreze repetat la FDA pînă la 31 decembrie 2012

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova informează companiile din Republica Moldova, care realizează operațiuni de export pe piața Statelor Unite ale Americii cu produse alimentare și băuturi, despre necesitatea (re)înregistrării companiei, conform cerințelor stabilite de Administrația privind Produsele Alimentare și Farmaceutice – US Food and Drug Administration (FDA), până la 31 decembrie 2012.

Conform legislației SUA, în baza actului Public Health Security and Bioterrorism Preparedness and Response Act of 2002, toate companiile străine și din SUA care exportă/realizează produse alimentare, băuturi, produse cosmetice și farmacologice, precum și produse destinate animalelor, trebuie să fie înregistrați la FDA. Această procedură este necesară pentru a permite FDA să acționeze rapid în cazul pericolului unui atac terorist, prin disponibilitatea informației exacte și actuale despre întreprinderea exportatoare.

Re-înregistrarea companiilor are loc o dată la doi ani și este gratis, fiind oferită o asistență online prin intermediulHelpdesk. Aceasta se dorește a fi una user friendly, solicitându-se asemenea informații precum numele companiei, adresa, datele de contact, numele proprietarului etc. În cazul în care s-a schimbat proprietarul companiei, este necesară o re-înregistrare imediată. Sistemul on-line de re-înregistrare pentru următorii doi ani (2013-2014) a devenit funcțional pe data de 22 octombrie 2012.

Toate companiile deja înregistrate la FDA urmează să se re-înregistreze până la 31 decembrie 2012. Produsele companiilor care nu vor fi înregistrate la FDA, nu vor fi admise în SUA. Pentru companiile care nu sunt actualmente înregistrate, dar doresc să exporte produse alimentare în SUA, nu există o dată limită de înregistrare, aceasta poate fi efectuată gratis on-line pe site-ul FDA la următorul link.

MIEPO precizează că re-înregistrarea poate fi efectuată on-line, prin e-mail sau fax, completând formularele corespunzătoare. FDA recomandă înregistrarea on-line – pentru aceasta numărul de înregistrare va fi oferit imediat. Procedura de înregistrare este descrisă detaliat pe site-ul FDA și în documentul Final Rule on Registration of Food Facilities.

Una din prevederile importante menționate în regulament se referă la necesitatea nominalizării de către exportator a unui agent US Agent for FDA, care să aibă reședință sau o afacere în SUA și să fie prezent fizic în SUA. Rolul principal al acestui agent este să asigure o comunicare eficientă între exportator și reprezentanții FDA atât în situațiile de urgență, cât și în cele de rutină. De asemenea, el ar putea efectua (re)înregistrarea necesară a companiei fiind în SUA. US Agent for FDA poate fi un partener de afaceri din SUA, un exper/agenție sau orice altă persoană care îndeplinește condițiile menționate mai sus.

Deși (re)înregistrarea este gratis, companiile care doresc să beneficieze de o asistență cu plată în efectuarea acestei proceduri, pot apela la serviciile unor companii private cum ar fi Registrar Corp, care, în caz de necesitate, ar putea acționa și în calitate de US Agent for FDA.

Pentru detalii suplimentare, accesați site-ul organizației US Food and Drug Administration (http://www.fda.gov/) și al corporației Registrar Corp (http://www.registrarcorp.com/).