Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-27/comisia-europeana-finantzeaza-un-proiect-in-valoare-de-2-milioane-de-euro-pentru-instruirea-shi-anga-27421.html
Data: Nov 27, 2012 (21:19)

Comisia Europeană finanţează un proiect în valoare de 2 milioane de euro pentru instruirea şi angajarea tinerilor

Comisia Europeană finanţează un proiect în valoare de 2 milioane de euro, prin care 200 de tineri din Republica Moldova vor avea posibilitatea să se angajeze în sectorul de stat şi cel privat, iar alţi 600 de tineri vor fi instruiţi în domeniul antreprenorial. Proiectul a fost prezentat, marţi, 27 noiembrie, de către Ghenadie Creţu, coordonatorul programului Migraţie şi Dezvoltare a Organizaţiei Internaţionale a Muncii în Moldova, în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru politici de tineret.

Vlad Filat a menționat că proiectul de promovare a revenirii temporare sau definitive a tinerilor moldoveni cu studii în străinătate este unul foarte important, iar Guvernul va crea condițiile necesare pentru ca tinerii să-și lanseze o afacere sau să fie angajați la lucru acasă, fără necesitatea de a pleca peste hotare.

Un alt subiect abordat la şedinţă a vizat elaborarea, la solicitarea Prim-ministrului,  de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a proiectului de politică publică „Angajarea absolvenţilor în cîmpul muncii".

În context, Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a menționat că obiectivul general al proiectului este de a majora numărul tinerilor angajaţi în cîmpul muncii prin sporirea cu cel puţin 10% a numărului tinerilor absolvenţi angajaţi în primul an după absolvire.

Vlad Filat a evidențiat faptul că pentru angajarea studenților în cîmpul muncii este necesară oferirea unor studii de calitate.
„La absolvire, tinerii trebuie să aibă toate abilitățile, inclusiv și cele practice, pentru a se bucura de o ulterioară angajare. Dacă instituțiile de învățămînt ar oferi această calitate, o parte din problemele ce țin de angajare în sfera muncii ar dispărea. Pe termen lung, e necesar ca universitățile să ofere aceste abilități practice în timpul studiilor, cu implicarea sectorului privat”, a menționat Prim-ministrul.

Totodată, Premierul a opinat că este importantă și suplinirea domeniilor care duc lipsă de specialiști, iar în acest sens urmează să fie elaborat un program de analiză a întregului spectru de posibilități și resurse pentru a asigura o repartizare uniformă a specialiștilor în conformitate cu studiile obținute.

În cadrul ședinței, a fost discutată și problema aprobării unui mecanism de finanţare al centrelor de resurse pentru tineri.
În context, Ion Cebanu, ministru al Tineretului și Sportului, a menționat că au fost alocate circa 10 milioane lei din bugetul de stat pentru centrele de tineret la nivel republican. Ministrul a opinat că în unele cazuri banii alocați nu ajung la destinatari, iar de cele mai multe ori, iar activitățile pentru tineri nu mai sînt implementate.