Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2012

Ministerul Economiei în parteneriat cu Fondul de investiţii Angello Capital îşi propune proiecte investiţionale de amploare în sectorul intreprinderilor mici şi mijlocii din RM

Ministerul Economiei în parteneriat cu Fondul de investiţii Angello Capital îşi propune proiecte investiţionale de amploare în sectorul intreprinderilor mici şi mijlocii din RM

Oportunităţile de investiţii cu impact transformaţional asupra sectorul ÎMM au fost abordate la întrevederea dintre Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, reprezentanţii MIEPO şi grupul de investitori de la Fondul de investiţii Angello Capital, care a avut loc la 24 noiembrie, curent.
 
În cadrul întrevederii, Paul Gilmore, unul dintre reprezentanţii Fondului de investiţii Angello Capital şi-a expus viziunea misiunii lor de sprijin a sectorului ÎMM-urilor din RM, totodată menţionând despre proiectele realizate anterior în acest sector. „Am reuşit să identificăm primele proiecte în RM în care deja am investit şi suntem gata să trecem la o altă etapă de investiţii” – a spus Paul Gilmore. De asemenea, investitorii sosiţi la Chişinău s-au arătat interesaţi de investiţii de amploare în sectorul ÎMM-urilor din republica noastră, care ar genera, într-o perspectivă apropiată, proiecte sociale susţinute de intreprinderile autohtone. La ora actuală cu suportul Fondului de investiţii Angello Capital este implementat primul proiect pilot în sectorul ÎMM din RM în valoare de 1,5 miln. euro.
 
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, la rândul său, a mulţumit reprezentanţilor fondului pentru investiţiile făcute anterior în Republica Moldova, asigurându-i şi în continuare de deschidere pentru colaborare şi orice suport din partea Ministerului Economiei în dezvoltarea proiectelor în sectorul ÎMM. Vorbind despre perspectivele investiţionale, ministrul a trasat destinaţiile prioritare pentru investiţiile străine, formulate şi în Strategia naţională de dezvoltare „Moldova 2020”. În acest context, reforma sistemului educaţional şi racordarea acestuia la cerinţele pieţei forţei de muncă prin înfiinţarea şcolilor de business private, în care să se cultive spiritul şi gândirea antreprenorială la tinerele generaţii este un mare imperativ al timpului şi o oportunitate pentru investiţii în ţara noastră.
 
O altă prioritate, enunţată de ministrul Economiei este facilitarea accesului la finanţare al ÎMM. Deşi dobânda la credite oferite de băncile comerciale din RM a atins minimul istoric de 14%, pentru antreprenori această cifră rămâne o barieră la contractarea unui credit . Din acest punct de vedere, dezvoltarea sectorul financiar nebancar precum şi a instrumentelor moderne de management al riscurilor prezintă foarte multe oportunităţi de business. În opinia lui Valeriu Lazăr, astfel am revoluţiona sistemul de finanţare al ÎMM-urilor şi am obţine o diminuare esenţială a costurilor finanţărilor, ceea ce în ultimă instanţă ar îmbunătăţi mediul de afaceri.
 
O atenţie deosebită la întrevederea cu investitorii străini a fost acordată sectorului energetic, în special proiectelor de energie regenerabilă şi de eficienţă energetică. „Dezvoltarea unei industrii de eficiență energetică și energie regenerabilă în RM este un obiectiv cu un real impact transformaţional nu doar pentru acest sector, dar pentru economie în ansamblu, ce va avea un efect multiplicator în perspectivă. De asemenea, ne propunem elaborarea şi promovarea politicilor industriale în concept nou, ale căror nucleu este competitivitatea” – a consemnat Valeriu Lazăr.
 
La finalul întrevederii părţile au apreciat eficienţa discuţiilor purtate, în urma cărora au fost identificate o serie de măsuri ce urmează a fi întreprinse în comun în vederea realizării proiectelor de investiţii în sectorul ÎMM, fiind reiterată importanţa iniţiativelor Fondului de investiţii Angello Capital pentru dezvoltarea sectorului privat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus