Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-26/marian-lupu-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorul-federa-iei-ruse-27411.html
Data: Nov 26, 2012 (22:59)

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Farit Mukhametshin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova.

În debutul dialogului Marian Lupu s-a referit la recenta sa vizită la Sankt Petersburg, unde a participat la ședința Consiliului și a celei de-a 38-a ședință plenară a Adunării Interparlamentare CSI. Potrivit Președintelui Parlamentului, reuniunea de la Sankt Petersburg s-a desfășurat cu succes și va da un imbold dezvoltării relațiilor între statele membre ale CSI.
Concomitent Marian Lupu a avut la Sankt-Petersburg o serie de întrevederi bilaterale, inclusiv cu Preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, și cu guvernatorul orașului Sankt Petersburg, Gheorghi Poltavcenko.

În cadrul dialogurilor s-a constatat necesitatea reluării, după o pauză de 4 ani, a ședințelor Comisiei interparlamentare de colaborare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse, precum și importanța intensificării cooperării comercial-economice a Republicii Moldova cu regiunile din Federația Rusă, Sankt Petersburgul fiind una din cele 10 regiuni din Rusia, cu care republica noastră are relații strînse. În acest scop Marian Lupu le-a adresat Valentinei Matvienko și lui Gheorghe Poltavcenko invitația de a efectua vizite oficiale în Republica Moldova.

Ambasadorul Farit Mukhametshin a declarat că va depune toate eforturile pentru a stimula dezvoltarea relațiilor interparlamentare între Federația Rusă și Republica Moldova, acesta fiind subiectul principal al întrevederii. Marian Lupu și Farit Mukhametshin au convenit să se întreprindă măsuri concrete pentru accelerarea procesului de cooperare interparlamentară moldo-rusă. Una dintre aceste măsuri ar putea fi întîlnirea reprezentanților grupurilor de prietenie moldo-rusă, care au fost constituite in ambele camere ale Adunării Federale din Federația Rusă și în Parlamentul Republicii Moldova.

Interlocutorii s-au referit și la perspectivele aderării Republicii Moldova la Fondul interstatal pentru cooperare umanitară în cadrul CSI. Potrivit Președintelui Parlamentului, Republica Moldova are necesitatea de a deveni membru cu drepturi depline al acestei organizații, prin intermediul căreia se realizează multe proiecte și programe de interes pentru republica noastră. Marian Lupu a anunțat că deja pînă la sfîrșitul anului curent la Chișinău urmează să sosească o delegație a conducerii Fondului pentru a se discuta aspecte juridice și alte detalii privind aderarea la el a Republicii Moldova, informează un comunicat al Legislativului.