Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-23/pre-edintele-cci-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorul-belgiei-27374.html
Data: Nov 23, 2012 (20:51)

Președintele CCI a avut o întrevedere cu Ambasadorul Belgiei

Pe 23 noiembrie 2012, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei a avut o întrevedere cu ES Philippe Beke, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Regatului Belgiei în România acreditat și pentru Republica Moldova. În cadrul întrunirii s-a discutat despre intensificarea relațiilor economice moldo-belgiene și posibilitatea derulării în comun a proiectelor de dezvoltare a mediului de afaceri.

Împreună cu CCI din Antwerpen și cu susținerea Guvernului Flamand am realizat un proiect destinat întreprinderilor mici și mijlocii și internaționalizării companiilor. Specialiștii belgieni ne oferă suport și prin intermediul proiectelor europene, fiind invitaţi în calitate experți la seminare pe teme ce țin de operaţiuni de import-export, promovarea mărfurilor pe piața UE etc, fapt pentru care suntem recunoscători Belgiei.

Există mai multe domenii în care am putea colabora. CCI este interesată de experiența Belgiei privind Registrul Comerțului, pregătirea și certificarea forței de muncă, utilizarea energie regenerabile ș.a.”, a spus Gheorghe Cucu.

Referindu-se la schimburile comerciale-economice moldo-belgiene, președintele CCI a menționat că volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belgia, pentru primele 9 luni ale anului 2012, a înregistrat suma de 34.9 mil USD, cu 6% mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 9 luni ale anului curent importul de mărfuri din Belgia a însumat 26.3 mil. USD, fiind în scădere cu 6 % față de perioada de referință a anului 2011. Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 6.84 mil. USD, scăzând cu 0.001 %.

Pentru a familiariza investitorii din Belgia cu oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova, pe 23 ianuarie 2013, în Antwerpen, va avea loc un seminar de informare. De asemenea, preconizăm să desfășurăm un eveniment similar la Chișinău, în luna martie a anului viitor, precum și o misiune economică în Moldova”, a informat ES Philippe Beke, solicitând suportul CCI pentru organizarea acestor activități.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate şi activează circa 35 de întreprinderi mixte moldo-belgiene.