Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-23/incubator-de-afaceri-deschis-la-rezina-27370.html
Data: Nov 23, 2012 (20:31)

Incubator de afaceri deschis la Rezina

La 23 noiembrie curent, a avut loc evenimentul de lansare al incubatorului de afaceri din or. Rezina (IAR), unul din cele mai inovatoare proiecte implementate de Ministerul Economiei de susținere și dezvoltare a afacerilor aflate la început de activitate.

Proaspătul incubator de la Rezina are statut de instituţie publică pe lăngă Consiliul Raional și oferă antreprenorilor locali cu planuri de afacere viabile şansa de a le realiza. Incubatorul a fost dislocat în incinta clădirii grădiniței de copii neutilizate de mulți ani, cu suprafaţă de 1600 m2. Aici vor fi găzduite 20 intreprinderi, care vor oferi cel puţin 60 locuri noi de muncă. Din totalul de rezidenți - 40% vor desfășura activități de producere, 60% vor activa pe piaţa serviciilor, inclusiv vor presta, în cadrul incubatorului, servicii precum contabilitate, consultanță juridică, business, ș.a. Instruirea rezidenţilor selectaţi a fost efectuată de către ODIMM, cu suportul Proiectului ENTRANSE, în colaborare cu Consiliul Raional.

Companiile găzduite de Incubatorul de la Rezina beneficiază de spaţii de producere și oficii la preţ redus, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri reduse de administrare prin utilizarea în comun a serviciilor personalului tehnic al incubatorului, alte facilităţi şi avantaje. Pe parcursul anului rezidenţii incubatorului vor fi instruiţi pe module tematice, vor participa la traininguri, seminarii şi conferinţe, vor primi asistența necesară în realizarea strategiilor de afaceri sau în alte domenii relevante.

La alegerea modelului potrivit de incubator a fost luată în considerare experienţa pozitivă de constituire și gestionare a incubatorului de afaceri de succes din or. Soroca, creat cu suportul proiectului „ENTRANSE 2 Your Business”, finanţat de Guvernul Norvegiei şi implementat în parteneriat cu ODIMM, care pe parcursul a 2 ani de activitate a obţinut rezultate tangibile, inclusiv 120 de locuri noi de muncă, dovedind impactul pozitiv a acestei instituţii in economia raionului.

Potrivit Ministerului Economiei, în ultimii ani au fost deschise Incubatoare de afaceri la Soroca, Ștefan-Vodă și Leova, alte două urmeaza sa fie deschise lunile urmatoare in  satul Cosnita, Dubăsari și or. Sângerei, la moment sediile acestora fiind în proces de reconstrucție. Obiectivele incubatoarelor de afaceri sunt crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării şi creşterii IMM-urilor, promovarea culturii antreprenoriale şi imbunătăţirea performanţelor manageriale, precum și creşterea numărului de activităţi economice competitive, întărirea climatului investiţional, reducerea ratei somajului în zonele rurale.