Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.11.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întîlnire cu conducerea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi a Grupului german „Draexelamier”

Vlad Filat a avut astăzi o întîlnire cu conducerea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat şi a Grupului german „Draexelamier”

În cadrul şedinţei, s-a discutat despre situaţia creată în ceea ce ţine de activitatea companiei „Draexelmaier" prin prisma acţiunilor organelor fiscale. Conducerea companiei şi cea a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat au prezentat Premierului situaţia în detaliu, menţionînd că motivul pentru care s-a ajuns aici este imperfecţiunea reglementărilor din domeniu. S-a convenit că impedimentele depistate să fie înlăturate, astfel încît să fie asigurate condiţii optime pentru activitatea investitorului.   

Premierul Vlad Filat a spus că pentru R. Moldova fiecare investiţie este importantă, iar Guvernul întotdeauna a fost deschis şi dispus că creeze condiţii cît mai favorabile pentru ca oamenii de afaceri să lanseze afaceri în ţara noastră.

Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea directorilor zonelor economice libere din ţara noastră, a specialiştilor Ministerului Finanţelor, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serviciului Vamal, ai reprezentanţilor Cabinetului Prim-ministrului, care să examineze problemele cu care se confruntă rezidenţii ZEL din cauza imperfecţiunilor legislaţiei şi care să vină cu un set de propuneri vizavi de modificarea legislaţiei pentru a evita interpretările ambigue.

Prim-ministrul a solicitat să fie informat în permanenţă despre eventuale situaţii create ca urmare a imperfecţiunii legislaţiei, precizînd că Guvernul R. Moldova va întreprinde toate acţiunile pentru ca mediul de afaceri din ţara noastră să se dezvolte, iar cetăţenii R. Moldova să beneficieze de rezultate, informeaza un comunicat al Guvernului.

Decizia grupului german Draexlmaier de a nu mai construi o fabrică la Bălţi se datorează, în mare parte, hărţuirii la care este supus investitorul de către Serviciul Fiscal. Şeful Fiscului, Nicolae Vicol, neagă acuzaţiile, scrie Adevarul.

Draexlmaier a deschis până în anul 2011 două fabrici în Zona Economică Liberă Bălţi (ZEL Bălţi), la care lucrează în prezent 2.600 de angajaţi, şi urma ca în acest an să mai inaugureze încă una, cea mai mare, unde trebuiau să fie angajate circa 2.000 de persoane.

Finalizarea construcţiei era preconizată pentru luna noiembrie a acestui an, iar procesul de producţie urma să fie lansat în luna februarie 2013. În cadrul unei vizite a premierului Vlad Filat la Bălţi, la 1 august 2012, s-a anunţat chiar că până în anul 2014 compania va crea circa 11.000 de locuri de muncă.

Zilele trecute însă Draexlmaier a renunţat la construcţia celei de-a treia uzine în favoarea României, decizie ce pune în pericol eforturile autorităţilor de la Chişinău de a atrage noi investiţii în sectorul industrial şi de a scoate economia din criză.  

 Motivul de bază care a provocat nemulţumirea businessmenilor sunt controalele efectuate de către Serviciul Fiscal pe parcursul ultimelor nouă luni. Cel mai recent a fost iniţiat chiar săptămâna aceasta, iar la începutul lunii noiembrie Fiscul a pus şi sechestru pe conturile companiei.

Din decizia Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), din 17 septembrie, rezultă că de când activează în Republica Moldova Draexlmaier a comis mai multe încălcări „destul de grave" ale legislaţiei, pentru care ar urma să achite la buget plăţi şi amenzi de circa 25 de milioane de lei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus