Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-21/anre-atentzioneaza-consumatorii-asupra-tergiversarii-examinarii-unui-dosar-la-csj-27349.html
Data: Nov 21, 2012 (23:11)

ANRE atenţionează consumatorii asupra tergiversării examinării unui dosar la CSJ

Miercuri, 21 noiembrie, completul de judecată al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), care examinează recursul depus de SRL “Chişinău gaz” privind anularea Actului de control al activităţii pentru perioada 2007-2009, emis de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a decis să amâne examinarea dosarului până în luna ianuarie 2013. Şi asta în contextul în care din luna decembrie 2012 intră în vigoare noile modificări la Codul de procedură civilă,  care stabilesc că dosarele se examinează la CSJ fără participarea părţilor (implicit fără participarea mass-media şi a societăţii civile).

Amintim că, pe 9 februarie 2012, Curtea de Apel Chişinău (prima instanţă) a dat câştig de cauză ANRE pe acest dosar. La CSJ dosarul se află pe rol de circa jumătate de an. Şedinţele de judecată pe marginea acestui dosar au fost amânate de mai multe ori consecutiv, la solicitarea reprezentanţilor SRL „Chişinău gaz”. Şi astăzi, 21 noiembrie, avocaţii SRL „Chişinău gaz” nu s-au prezentat în instanţă, solicitând însă amânarea examinării dosarului, pe motivul necesităţii schimbării apărătorului, la fel ca şi în cazul amânărilor anterioare.

ANRE consideră că motivele amânării au fost pur formale, având drept scop doar  tergiversarea examinării cauzei.
De menţionat că potrivit art.206 alin. 5 din Codul de procedură civilă, la solicitarea întemeiată a participantului la proces, instanţa poate amâna o singură dată judecarea pricinii din cauza neprezentării motivate a reprezentantului acestuia. Neprezentarea în şedinţă de judecată a reprezentantului sau a unui alt participant la proces nu împiedică examinarea pricinii în lipsa părţilor, fapt asupra căruia reprezentantul Agenţiei a atras atenţia instanţei. 
ANRE reaminteşte că prin actul de control nominalizat s-au constatat mai multe abateri de la legislaţia în vigoare, admise de SRL „Chişinău gaz” în procesul de procurare a automobilelor şi reparaţia sediilor administrative. Au fost descoperite nereguli şi la construcţia gazoductelor – investiţiile pentru circa 4,3 km de reţea, necesare pentru racordarea unor agenţi economici, au fost suportate, contrar legii, de toţi consumatorii şi nu de beneficiari. Drept urmare, ANRE a exclus 5 milioane de lei din tariful pentru furnizarea şi distribuţia gazelor naturale pentru anul 2011.