Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-20/la-bruxelles-a-avut-loc-shedintza-subcomitetului-pe-comertz-shi-investitzii-rm-ue-27313.html
Data: Nov 20, 2012 (11:32)

La Bruxelles a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM - UE

La Bruxelles, pe 19 noiembrie 2012, a avut loc şedinţa Subcomitetului pe Comerţ şi Investiţii RM-UE.  Agenda ședinței a inclus un șir de subiecte din diferite domenii cum sunt problematica în comerț și relațiile Republicii Moldova cu partenerii externi, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, sectorul financiar-bancar  și climatul investițional, măsurile sanitare și fitosanitare (SPS), standardizarea și infrastructura calității, etc.


Astfel, în cadrul şedinţei Ministerul Economiei a prezentat o informaţie detaliată despre schimburile comerciale ale ţării şi procesul de implementare a recomandărilor CE în contextul negocierilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC). Conform informaţiei prezentate, în ultimii 3 ani în comerţul exterior al Republicii Moldova partenerul comercial principal rămâne a fi Uniunea Europeană cu o pondere de 47% în exportul total şi 44,7% în importul total în primele 8 luni ale anului curent.

Principalul partener în spaţiul european în derularea exporturilor moldoveneşti în anul 2012 este România, cu o pondere de 15,9%. Alte două ţări europene aflate în topul țărilor partenere pentru agenţii economici din Republica Moldova sunt Marea Britanie şi Germania, cu o pondere de 3,5%.

La importuri, din spaţiul european, principalul partener rămâne a fi România cu o pondere de 11,6%. Germania şi Italia ocupă locurile 6 şi 7 în lista principalelor parteneri în derularea importurilor Republicii Moldova cu o pondere de 7,5% şi 6,5%, respectiv.

Partenerii europeni au fost informați despre ultimele progrese înregistrate la capitolul ajustării legislației naționale şi normative necesare a fi efectuate întru executarea Planului de acţiuni pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene în instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE. Acţiunile întreprinse au fost reflectate în al șaptelea Raport de progres prezentat Comisiei Europene la sfîrșitul lunii noiembrie curent.

Partenerii europeni, participanţi la şedinţă, au dat o apreciere pozitivă reformelor progresive efectuate de către Republica Moldova în domeniul concurenţei, infrastructurii calităţii, serviciilor financiare şi administrării vamale.

În special, a fost subliniat progresul suficient în domeniul standardizării și măsurilor sanitare și fitosanitare, care va permite părții moldave să exporte în timpul apropiat pește, ouă și carne de pui pe piața UE. Astfel, CE a informat că este  să primească solicitarea oficială din partea RM privind exportul de pește, ouă și carne de pui în UE, care va fi acceptată urmare completării de către partea moldavă a chestionarului, fiind o precondiție pentru a finaliza procedura de accept pentru export.

Părţile au supus unor discuţii separate subiectul privind eliminarea aplicării discriminatorie a taxei ecologice la import în RM şi prevederile Legii comerţului cu metal uzat. Comisia Europeană a subliniat necesitatea urgentării adoptării de către Parlamentul RM a proiectului de lege privind taxa ecologică și liberalizarea exportului metalului uzat.

Potrivit Ministerului Economiei, delegația Republicii Moldova a fost condusă de Octavian Calmîc, viceministru al Economiei.