Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-20/consiliul-uniunii-europene-a-decis-lansarea-procesului-de-evaluare-a-implementarii-conditziilor-cele-27316.html
Data: Nov 20, 2012 (12:00)

Consiliul Uniunii Europene a decis lansarea procesului de evaluare a implementării condiţiilor celei de-a II-a faze a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor

Luni, 19 noiembrie 2012, Consiliul afacerilor externe al UE a adoptat Concluziile privind Republica Moldova în care împărtăşeşte analiza Comisiei Europene privind îndeplinirea de către țara noastră a condiţiilor primei faze a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor şi, respectiv, a decis lansarea evaluării condiţiilor stabilite de cea de-a II-a fază a Planului.

Totodată, Consiliul UE a invitat Comisia Europeană să continue susţinerea Republicii Moldova în realizarea Planului de acţiuni şi să raporteze privind realizarea acestuia, inclusiv luînd în consideraţie studiul Comisiei privind impactului migraţional şi de securitate în vederea adoptării unei deciziei de întrunire a tuturor condiţiilor Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor.

De asemenea, Consiliul a reconfirmat angajamentul UE pentru obiectivul comun de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, odată cu îndeplinirea condiţiilor Planului de acţiuni.

Amintim că Republica Moldova a început implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor în luna ianuarie 2011, prezentînd Comisiei Europene două rapoarte de progres în septembrie 2011 şi în februarie 2012. La rîndul său, Comisia Europeană a publicat, la 22 iunie 2012, raportul final privind realizarea primei faze a Planului, atunci cînd Republica Moldova a iniţiat implementarea plenară a condiţiilor celei de-a II-a faze. În august 2012, Comisia Europeană a publicat şi un studiu privind posibilul impact migraţional şi de securitate al liberalizării vizelor pentru Republica Moldova.

Republica Moldova este plenar angajată în procesul de implementare a criteriilor fazei a doua a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor și intenţionează să prezinte primul raport în acest sens Comisiei Europene pe parcursul lunii decembrie 2012.