Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-19/vlad-filat-a-avut-astazi-o-intrevedere-cu-ambasadorul-extraordinar-shi-plenipotentziar-al-sua-in-r-m-27297.html
Data: Nov 19, 2012 (18:59)

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, William H. Moser.

În cadrul întrevederii s-a făcut o evaluare a proiectelor susţinute de SUA, care se află în proces de implementare în R. Moldova, dar şi s-a discutat despre obiectivele Guvernului R. Moldova pentru anul 2013.

Interlocutorii au făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale între R. Moldova şi SUA, constatînd caracterul ascendent al acestora. În context, Vlad Filat a mulţumit părţii americane pentru suportul pe care-l acordă R, Moldova în diferite domenii.
Premierul şi-a exprimat speranţa că proiectul recent lansat „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător” (BRITE),  va duce la îmbunătăţirea climatului investiţional în ţara noastră şi la îmbunătăţirea regimului fiscal.

Vlad Filat s-a referit şi la proiectul ce vizează reforma Ministerului Afacerilor Interne, menţionînd importanţa acestuia, avînd în vedere caracterul complex al acestor reforme. Cît priveşte Programul „Compact”,  Premierul a dat asigurări ca Guvernul R. Moldova va îndeplini toate angajamentele asumate şi va asigura transparenţă maximă la implementarea acestuia.
Premierul a vorbit  şi de obiectivele R. Moldova pentru anul 2013 în ceea ce tine de agenda europeană. În context, Prim-ministrul a reiterat faptul că Guvernul de la Chişinău este implicat plenar în negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, crearea Zonei de Comerţ Liber, liberalizarea regimului de vize, şi are drept obiectiv finalizarea acestora  pînă la Summit-ul Parteneriatului Estic ce va avea loc în toamna anului viitor.

“Îmi aduc aminte foarte clar de vizita ministrului suedez de Externe la Chişinău, Carl Bildt, cînd am dat startul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere. Pe atunci, puţini înţelegeau ce semnifică acest lucru pentru ţara noastră”, a specificat Vlad Filat.

Interlocutorii au discutat şi despre vizita Preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău, Jose Manuel Barroso, care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie, curent. 

“Această vizită este foarte importantă pentru noi, căci denotă un semnal de susţinere pentru R. Moldova în general, şi pentru reformele ce au loc în ţara noastră, în particular ”, a spus Premierul.

Ambasadorul SUA a dat asigurări că ţara sa va continua să fie un partener la R. Moldova  pe calea democratizării. William H. Moser a menţionat importanţa menţinerii ritmului de implementare a reformelor, de care în rezultat vor beneficia cetăţenii R. Moldova, informează un comunicat al Guvernului.