Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.11.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene acreditaţi în Republica Moldova

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene acreditaţi în Republica Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene acreditaţi în Republica Moldova şi cu Ambasadorul SUA la Chişinău.

În debutul întrevederii, Premierul a menționat că asemenea întruniri au devenit tradiționale și au drept scop informarea din prima sursă a partenerilor internaționali privind situația internă și procesele ce au loc în Republica Moldova, dar și discutarea diverselor aspecte ce vizează relațiile internationale ale țării noastre.

În cadrul întîlnirii, s-a discutat un spectru larg de subiecte, printre care se numără:  implementarea reformelor și a agendei de integrare europeană a Republicii Moldova, procesul de reglementare a conflictului transnistrean și perspectivele dezvoltării economice a țării noastre, inclusiv în contextul ultimei misiuni a FMI și a evenimentelor ce vizează domeniul energetic.
Prim-ministrul a făcut o trecere în revistă a acțiunilor întreprinse în domeniile respective, exprimînd gratitudine ambasadorilor pentru suportul constant oferit în dezvoltarea și promovarea valorilor democratice în Republica Moldova.

Vlad Filat a menționat progresul înregistrat în dialogul moldo-comunitar în ceea ce tine de negocierea Acordului de Asociere, inclusiv privind instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător și implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize.

În acest context, Prim-ministrul a subliniat că vizita Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, planificată pentru 29-30 noiembrie 2012, este una foarte importantă pentru Republica Moldova.

Un subiect aparte al discuției l-a constituit procesul de reglementare transnistreană. Premierul a comunicat celor prezenți despre situația actuală și a subliniat rolul inestimabil al partenerilor implicați în acest proces deloc simplu, inclusiv prin expertiza oferită în vederea soluționării problemelor cotidiene de pe agenda discuțiilor grupurilor de lucru.
Vlad Filat a reiterat că reglementarea transnistreană este o prioritate a Guvernului Republicii Moldova și a declarat că autoritățile de la Chișinău vor folosi orice posibilitate pentru a  avansa în procesul de soluționare a acestei probleme importante.

La rîndul său, reprezentanții corpului diplomatic s-au interesat de nivelul de implicare a reprezentanților regiunii de est a țării în procesele nominalizate. În context, Premierul a menționat că, urmare a acțiunilor întreprinse în această direcție, reprezentanții Tiraspolului participă la negocierile Acordului de Liber Schimb cu UE și au luat parte la întrunirea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse care s-a desfășurat recent la Chișinău.

Diplomații europeni au apreciat invitația Premierului de a discuta aspectele importante de interes comun în acest cadru și au exprimat deplina susținere pentru Republica Moldova pe calea modernizării și dezvoltării multidimensionale, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus