Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-19/adevarul-petrom-moldova-ar-putea-fi-scoasa-la-v-nzare-27294.html
Data: Nov 19, 2012 (13:21)

Adevărul: Petrom Moldova ar putea fi scoasă la vânzare

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei şi, totodată, cea mai mare companie românească, examinează posibilitatea vinderii subsidiarei de la noi.

De câteva luni, pe piaţa moldovenească circulă informaţia precum că una dintre cele mai mari companii locale, Petrom Moldova, ar putea fi scoasă la vânzare. Oficialii de la compania românească OMV Petrom, proprietarul Petrom Moldova, evită să confirme sau să infirme o eventuală ieşire de pe piaţa de retail din Republica Moldova.

De vină este mediul de afaceri dificil

„Ca parte a strategiei corporate şi având în vedere un mediu de afaceri foarte dificil, OMV a decis să evalueze modalităţi de optimizare a portofoliului de Rafinare & Marketing. Acest lucru este necesar pentru a asigura că Rafinarea şi Marketingul rămân o parte importantă din activităţile OMV în viitor", se menţionează într-un răspuns oficial oferit pentru „Adevărul" de către Serviciul de comunicare al OMV Petrom.

Totodată, compania anunţă că vânzarea activităţilor de retail şi comercial din Croaţia (OMV Hrvatska d.o.o) şi Bosnia-Herzegovina (OMV BH d.o.o) se afla în desfăşurare. În acelaşi timp, în comunicat se precizează că „nu au fost luate alte decizii cu privire la vânzarea de active din Rafinare şi Marketing".

„Victima concurenţei neloiale"

„Retragerea companiei Petrom de pe piaţa din Republica Moldova ar fi o decizie surprinzătoare, în condiţiile în care, în ultimii trei-patru ani, aceasta este printre lideri la importul produselor petroliere, deţinând în prezent o cotă de peste 30% la benzină şi de aproximativ 15% la motorină. Chiar și așa, nu este exclus că Petrom ar putea fi victima concurenţei neloiale, care-i creează probleme financiare", consideră Ion Munteanu, expert în securitate energetică la IDIS Viitorul.

În opinia specialistului, chiar dacă această companie se va retrage de pe piaţă, nu există riscuri la capitolul securitatea aprovizionării ţării cu carburanţi „deoarece piaţa produselor petroliere este liberalizată în totalitate, iar un eventual deficit poate fi compensat de ceilalţi circa 20 de importatori".

„Este necesară o monitorizare mai riguroasă din partea autorităţilor de protecţie a concurenţei pentru a evita atât un eventual dezechilibru major la acest capitol, cât şi plecarea altor companii de pe piaţă", a precizat Ion Munteanu.

Mai puţine benzinării

Datele din rapoartele anuale ale grupului OMV Petrom arată că în ultimii trei ani numărul benzinăriilor Petrom Moldova s-a redus de la 113 în 2009 până la 94 în 2011. Este cea mai abruptă scădere de pe pieţele unde este prezentă compania. De exemplu, în Bulgaria numărul benzinăriilor s-a redus cu trei de la 96 la 93, în România - cu o staţie, în timp ce în Serbia s-a majorat cu două.

A trecut prin mâinile lui Plahotniuc

Grupul Petrom a intrat pe piaţa moldovenească în anul 2000, când a fondat compania Petrom Moldova SA şi a inaugurat prima benzinărie. În perioada 2002-2010, Petrom Moldova a fost administrată de Vlad Plahotniuc, în prezent prim-vicepreşedinte al Parlamentului. A avut o evoluţie ascendentă pe piaţă, ajungând în anul 2008 a doua companie după volumul de importuri şi vânzări pe piaţa petrolieră din Moldova. Din 2008, acţionar unic este compania română Petrom, care a preluat contra sumei de 24 milioane de euro 35% din acţiunile Petrom-Moldova, deţinute din decembrie 2003 de firma Victoria Invest Ltd, despre care se spunea că făcea parte din imperiul financiar al lui Vlad Plahotniuc, scrie Adevărul.