Trimite e-mail | Printeaza
Externe
15.11.2012

Moscova este dispusă să discute despre un nou Tratat CFE

Moscova este dispusă să discute despre un nou Tratat CFE

Rusia este gata să înceapă discuţii aprofundate în legătură cu un nou Tratat privind Forţele Armate Convenţionale din Europa /CFE/, dacă Uniunea Europeană /UE/ nu condiţionează aceasta de chestiuni politice, a declarat ambasadorul rus la NATO, Alexandr Gruşko, transmite joi agenţia RIA Novosti.

Tratatul CFE, semnat în 1990, limitează numărul de arme grele convenţionale desfăşurate între Atlantic şi Ural.

''Dacă se pune accentul pe controlul armelor şi nu pe unele probleme politice, atunci există şanse ca discuţii de fond să înceapă în legătură cu tipul de control al armelor necesar în prezent'', a afirmat Gruşko.

În opinia diplomatului rus, Forumul pentru Cooperare în domeniul Securităţii /FSC/, al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa /OSCE/, este de departe cea mai potrivită platformă de discuţii.

''Mingea este acum la europeni. Aşteptăm semnale din partea partenerilor noştri europeni să-şi manifeste interesul în ceea ce priveşte această chestiune'', a mai spus Gruşko.

RIA Novosti precizează că Moscova a acuzat NATO de creşterea forţelor armate şi a disparităţii în domeniul armamentului în Europa. La rândul său, Europa a făcut apel la Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile din Tratatul CFE, cerându-i îndeosebi Moscovei să recunoască suveranitatea Georgiei în graniţele sale de dinainte de 2008, acesta fiind o condiţie prealabilă pentru discuţii.

În anul 2007, Rusia a suspendat aplicarea Tratatului CFE, un document-cheie privind controlul armelor după Războiul Rece, invocând planurile americane de desfăşurare a unor elemente ale unui scut antirachetă în Europa, în special în Polonia şi Republica Cehă, şi neratificarea de către NATO a variantei revizuite în 1999 a documentului.

Tratatul a fost revizuit în 1999 la Istanbul, dar varianta amendată n-a intrat niciodată în vigoare din cauza dezacordului în legătură cu prezenţa militară rusă în Abhazia, regiune separatistă a Georgiei, şi în Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Rusia a anunţat ''o amânare'' a aplicării Tratatului CFE în decembrie 2007, în timp ce NATO continuă să aplice prevederile sale, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus