Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2012

Ministerul Economiei a trasat Priorităţile de cooperare dintre RM şi UE pentru perioada 2014-2020

Ministerul Economiei a trasat Priorităţile de cooperare dintre RM şi UE pentru perioada 2014-2020

Ariile prioritare de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană  pentru perioada 2014-2020 au fost discutate la întrunirea membrilor Misiunii de programare a Comisiei Europene și a reprezentanților Ministerului Economiei.

Întrucât angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul viitorului Acord de Asociere cu Uniunea Europeană şi a viitorului Acord de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător urmează să constituie reperul principal în identificarea priorităţilor de direcţionare a asistenţei UE, Ministrul Economiei a propus unele priorități care ar contribui semnificativ la creşterea economică şi reducerea sărăciei. Printre acestea, pe primul loc, ar fi Justiția deoarece nu putem avea o economie de succes fără o justiție calitativă pe toate nivelurile. Necesitatea reformării sistemului judiciar derivă și din interesul economic al antreprenorilor. În ultimii trei ani, Ministerul Economiei a elaborat peste 30 de legi noi în domeniul economic, iar acum urmează a fi implementate, inclusiv la nivelul aplicării legislației civile și comerciale, examinării litigiilor aferente.

Al doilea sector prioritar, propus de Valeriu Lazăr în cadrul întrevederii cu oficialii europeni, este sistemul educațional. ”Oamenii sunt unul din puținele ”active” ale țării și un factor de dezvoltare economică foarte important. Sistemul educațional trebuie resetat și racordat la cerințele actuale ale pieții muncii. Atunci când vorbim cu investitorii, constatăm că în republică există un deficit de specialiști calificați. Totodată, trebuie să punem un accent și pe programe educaționale pentru antreprenori” – a spus ministrul Economiei.
Potrivit Ministerului Economiei, în viziunea ministrului o prioritate este sporirea accesului la finanţare pentru proiectele de infrastructură economică pentru a continua programele de dezvoltare și suport al IMM-urilor pe întreg teritoriul ţării. ”În acest context diversificarea economică în spațiul rural, dezvoltarea businessului non-agricol este o prioritate absolută. Astfel am avea o bază fiscală extinsă ce ar genera veniturile necesare bugetelor locale și ar minimaliza dependența nivelului de viață a oamenilor de sate de factorii naturali, precum seceta” – a argumentat Valeriu Lazăr.

O altă prioritate trasată de ministrul Economiei în cadrul întrevederii este dezvoltarea sectorului energetic, evidențiind proiectul finanțat de UE - ”Energie și biomasă”, care are un puternic impact economic și social, în special pentru că stimulează dezvoltarea economică la nivel local” – a afirmat Valeriu Lazăr. În același context la fel de importantă este integrarea Republicii Moldova în piaţa energetică și dezvoltarea interconexiunilor de transportare a resurselor energetice.

Totodată Ministerul Economiei și-a expus viziunea de dezvoltare a sectorului industrial.  În acest sens e necesară crearea infrastructurii industriale prin intermediul dezvoltării instrumentelor de susţinere, cum ar fi înființarea şi dezvoltarea parcurilor industriale, promovarea parteneriatelor publice-private. De asemenea, promovarea oportunităţilor de investiţii în Republica Moldova va favoriza atragerea investitorilor industriali strategici, corporaţii transnaţionale.

La rândul său, Sirel Kaido, Şef al Delegaţiei Misiunii de programare a Comisiei Europene crede că posibilitatea de prelungire a programelor de asistență ale UE pentru proiectele prioritare sunt foarte mari. Mai mult decât atât, oficialul a spus că Republica Moldova ar putea lua parte la programele interne ale Uniunii Europene.

”Avem programe în derulare, asistate din fondurile UE, a căror experiență vrem să o multiplicăm. Am în vedere programe de dezvoltare rurală, energetică, transport ș.a. Există un șir de alte programe cum ar fi programele de cooperare transfrontalieră, regionale, care au ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii” – a menționat oficialul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus