Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.11.2012

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul politic in reglementarea transnistreana din partea Tiraspolului

 Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul politic in reglementarea transnistreana din partea Tiraspolului

În conformitate cu înţelegerile convenite în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul „5+2” de la Viena privind necesitatea intensificării dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului la nivelul reprezentanţilor politici, astăzi, 14 noiembrie 2012, la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut o întrevedere de lucru cu reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski. Domnul Eugen Carpov a fost însoţit la şedinţă de dl. Octavian Calmâc, Viceministrul economiei. La întâlnire au participat şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2”.

Un accent special în cadrul şedinţei a fost pus pe soluţionarea problemelor existente în domeniul economic. Reprezentanţii politici au subliniat importanţa şi beneficiile apropierii în această sferă atât pentru activitatea comercială a agenţilor economici, cât şi pentru populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului.

În vederea avansării pe subiecte tehnice din sfera economică, Viceprim-ministrul Eugen Carpov a propus, ca idee generală, crearea unei platforme unice de interacţiune. „Crearea spaţiului economic unic pe ambele maluri este considerat de noi ca parte importantă a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, care ar facilita soluţionarea diverselor probleme tehnice”, a menţionat dl. E.Carpov.

În acelaşi context, viceministrul economiei Octavian Calmîc a făcut o scurtă prezentare a situaţiei privind activitatea agenţilor economici din regiunea transnistreană înregistraţi la Chişinău, precum şi despre drepturile şi obligaţiile în domeniul comercial-economic ale Republicii Moldova faţă de comunitatea internaţională. „Republica Moldova este conectată la o serie de procese economice internaţionale, iar în relaţiile noastre cu Uniunea Europeană trecem la o nouă etapă de colaborare economică datorită reformelor pe care le implementează ţara noastră în calea integrării în structurilor europene”, a declarat dl. O. Calmîc. În acest sens, viceministrul economiei a reiterat ideea, că regulile impuse sunt aplicate în mod egal faţă de toţi agenţii economici de pe întreg teritoriul RM.

Tot la acest capitol, expertul prezent din partea Misiunii de Asistenţă a Uniunii Europene (EUBAM), a reconfirmat faptul că statul care semnează acordurile şi convenţiile internaţionale în anumite domenii, poartă răspundere pentru executarea acestora, în caz contrar riscă să fie exclus din acestea.

În cadrul şedinţei de astăzi, s-a convenit asupra organizării unei şedinţe a experţilor din subgrupul de lucru din sfera bancară, care a fost recent creat în cadrul grupului de lucru pentru economie. Experţii din domeniul bancar urmează să stabilească priorităţile şi să elaboreze un plan de acţiuni.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii a fost abordată şi problema numerelor de înmatriculare auto, situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină, precum şi crearea subgrupului de lucru pentru drepturile omului.

La finele întrevederii reprezentanţii politici au convenit să fie organizată o nouă şedinţă înainte de ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” (27-30 noiembrie la Dublin, Irlanda), informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus