Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-13/obiectivul-guvernului-in-modificarea-legii-pietzei-produselor-petroliere-este-asigurarea-competitzie-27220.html
Data: Nov 13, 2012 (12:13)

Obiectivul Guvernului în modificarea Legii pieţei produselor petroliere este asigurarea competiţiei reale între operatori şi stabilirea preţurilor corecte pentru consumatori

În legătură cu declaraţiile recente cu referire la proiectul de modificare a Legii privind piaţa produselor petroliere, Serviciul informare şi comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei ţine să anunţe disponibilitatea de a ajuta colegii din alte instituţii publice să înţeleagă sensul Legii privind licenţierea unor genuri de activitate.

Licenţa se acordă pentru un anumit gen de activitate, în cazul operatorilor pe piaţa produselor petroliere fiind vorba de achiziţionarea şi comercializarea produselor petroliere. Or, trebuie făcută o diferenţiere clară între operatorii profesionişti pe piaţa produselor petroliere şi consumatori. În cazul dat, spre exemplu, producătorii agricoli cărora li se va acorda dreptul de a importa produse petroliere pentru uz propriu, fără drept de comercializare, practică un gen diferit de activitate, şi anume creşterea de produse agricole. La fel, altă categorie de potenţiali beneficiari, companiile de transport, prestează servicii de transport, activitate pentru care obţin licenţele şi autorizaţiile stabilite de lege pentru atare activităţi.

Este obligaţia morală a statului să ofere consumatorilor dreptul de a alege. Există producători agricoli mari, care gestionează mii de hectare de terenuri şi, respectiv, consumă mii de tone de motorină anual, aceşti agenţi economici având capacitatea necesară pentru a negocia la direct cu rafinăriile preţuri atractive. În acest context, în mod normal, dacă companiile petroliere sunt cu adevărat profesioniste şi competitive, vor şti să ofere consumatorilor preţuri mai mici. Astfel, va apărea o competiţie reală pe piaţă.

Cât ţine de riscul contrabandei cu produse petroliere, acesta există şi în prezent, cum există, cu siguranţă, şi contrabandă cu aceste produse. Ministerul Economiei a propus un mecanism de comunicare între instituţiile publice care ar asigura controlul eficient al importurilor şi utilizăii produselor petroliere. Acesta va necesita un efort suplimentar de administrare, însă efortul se merită, obiectivul Guvernului în acest context fiind asigurarea competiţiei şi, într-un final, a unui preţ corect pentru consumatorii acestor produse, ce ulterior se regăseşte în preţurile finale la toate mărfurile şi serviciile prestate cetăţenilor Republicii Moldova.

Astfel, soluţia pe care Ministerul Economiei o sugerează este consolidarea administrării vamale şi fiscale, care să fie orientată spre controlul agenţilor economici neoneşti şi nu asupra celor corecţi şi transparenţi. Aşa cum orice lot de produse petroliere care trece prin punctul vamal este înregistrat, informaţia poate fi oferită Serviciului fiscal, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi altor instituţii abilitate cu asigurarea respectării cerinţelor legale şi vizează integritatea acumulărilor la buget, corectitudinea preţurilor, securitatea etc.

În acelaşi timp, mecanismul propus de Ministerul Economiei nu scuteşte importatorii de produse petroliere pentru uz propriu de plata tuturor drepturilor vamale şi impozitelor, ci doar de plata pentru licenţă şi alte proceduri birocratice inultile, ce sunt suportate, într-un final, de consumatori. Astfel îngrijorările Ministerului Finanţelor privind scăderea încasărilor la Bugetul public naţional nu sunt justificate. Toate instrumentele pentru combaterea contrabandei şi colectarea veniturilor publice sunt la dispoziţia Ministerului Finanţelor şi instituţiilor din subordine.

Consumatorii aşteaptă aprobarea acestor modificări la Legea produselor petroliere, aşa cum a fost aprobată de Guvern, de aceea Ministerul Economiei este deschis să examineze propunerile constructive ale Ministerului Finanţelor în vederea promovării cât mai urgente a proiectului de lege în Parlament. Or, nu trebuie uităm că obiectivul principal al iniţiativei este sporirea competiţiei prin eliminarea barierelor inutile şi în final stabilirea unor preţuri corecte pe piaţă în interesul consumatorului.

Potrivit Ministerului Economiei, proiectul de lege a fost avizat şi susţinut de Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei şi nu contravine Legii concurenţei.