Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2012

Veaceslav Negruța: „suntem o economie dependentă de tot ce se întâmplă în preajma noastră”

Veaceslav Negruța: „suntem o economie dependentă de tot ce se întâmplă în preajma noastră”

Interviu realizat de Europa Liberă cu Veaceslav Negruţa, ministrul Finanţelor

Miercuri, misiunea Fondului Monetar Internaţional  îsi va incheia vizita la Chisinau. Si cum subiectele financiare şi economice sunt la „ordinea zilei” în toata lumea, dar mai cu seamă în Europa, vom sta de vorbă cu ministrul finantelor, Veaceslav Negruta, despre agenda FMI in Moldova.

Europa Liberă: Legislativul de la Chişinău a adoptat bugetul pentru  anul viitor. Ce ne puteţi spune? E un buget auster?

Veaceslav Negruţa: „Este un buget care reflectă situaţia care e în Republica Moldova, în regiune, pentru că suntem o economie dependentă de tot ce se întâmplă în preajma noastră. Poate parţial este şi unul auster, este şi social orientat, întrucât 70% din cheltuieli sunt pentru destinaţii cu caracter social: educaţie, protecţie socială, protecţia sănătăţii, domeniul culturii. Este important că şi alte ţări din regiune îşi aprobă bugetele care dau doza de certitudine necesară pentru întreaga regiune, ca să intrăm în noul an cu cât mai multe ţări cu bugete aprobate. Discuţii sunt foarte dificile inclusiv la nivel Uniunii Europene, în ţările vecine. Moldova este adevărat: are un buget aprobat şi aceasta ne face să credem că intrarea în noul an va fi cu multă certitudine, dar şi pentru mediul de afaceri şi toate instituţiile bugetare care depind de aceşti bani.”

Europa Liberă: Veţi conta şi pe ajutorul financiar internaţional?

Veaceslav Negruţa: „Mai puţin. Noi, de fapt, ne-am propus încă din 2010, când am beneficiat de acea asistenţă financiară şi acel pachet ca treptat-treptat dependenţa de finanţarea excepţională să fie în descreştere. Respectiv avem câteva finanţări, proiecte investiţionale, dar din nou vizează doar crearea de infrastructură necesară pentru o ulterioară dezvoltare. Nicidecum nu e vorba de o finanţare excepţională pentru anul 2013.”

Europa Liberă: Domnule ministru, o misiune FMI se află la Chişinău pentru o evaluare finală a programului pe 3 ani pentru Republica Moldova. Ţara a fost un elev bun? La ce notă vă aşteptaţi din partea misiunii FMI?

Veaceslav Negruţa: „Eu cred că noi, în linii mari şi la general, am realizat toate înţelegerile pe care le-am avut cu partenerii noştri de dezvoltare şi, în mod special, cu Fondul Monetar Internaţional. Respectiv şi partenerii şi-au onorat obligaţiunile pe care le-au avut. Este cea de-a şasea misiune de revizuire a mersului implementării programului între Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional. Vom face totalurile pe anumite sectoare, anumite situaţii, la data de 30 septembrie. Totodată, vom vedea care sunt priorităţile până la sfârşit de an, dar şi pe anul 2013.

Sunt câteva subiecte sau câteva sectoare importante, inclusiv finanţele publice, de care suntem responsabili, dar şi ceea ce ţine de reformele structurale, cum ar fi şi  protecţia socială, energetica. Sistemul de pensii va fi un subiect în discuţii. Pe filiera Băncii Naţionale vor fi aspecte ce ţin de activitatea sistemului financiar-bancar. Respectiv, pe subiectul finanţe publice, mai avem discuţii care ţin de administrare, de reforma care este în toi şi de rezultatele paşilor deja realizaţi.”

Europa Liberă: În ultimul timp, aţi discutat cu reprezentanţii FMI pe marginea unui subiect sensibil şi anume ce puteţi face în continuare ca să consolidaţi administrarea fiscală şi vamală. Chiar atât de prost stau lucrurile?

Veaceslav Negruţa: „Nu stau atât de prost. Important este că există o dinamică pozitivă şi aceasta e îmbucător pentru toţi, atât pentru noi, din intern, care administrăm respectivul domeniu, dar şi pentru partenerii din extern. Sigur, administrarea fiscală este permanent în atenţia societăţii şi momentele pozitive sunt plauzibile. Urmează să dăm un nou impuls acestei reforme. Vreau să vă pun că, de exemplu, Serviciul Fiscal, de fapt şi-a depăşit aşteptările, pe luna octombrie, cu peste 23%. Serviciul Vamal a realizat cu aproape 6% cifra de control. Este o tendinţă bună şi aceasta se observă pe parcursul ultimilor 4-5 luni.”

Europa Liberă: Şi totuşi vicepremierul Valeriu Lazăr într-un interviu cu Europa Liberă, într-un fel, vă sugera să nu sporiţi presiunea administrativă. Să nu cădeţi pradă tentaţiei de a spori această presiune administrativă.

Veaceslav Negruţa: „Este adevărat că nu plac toate măsurile întreprinse de organele responsabile pe filiera administrare fiscală şi vamală. Noi am anunţat şi, de fapt, am întreprins măsuri pentru a diminua fenomene cum sunt fraudele, spălarea banilor şi de ceea ce ţine nemijlocit sau ca efect trebuie să ducă la consolidarea fiscalităţi. Chiar recent au fost puse pe masă anumite scheme care au fost aplicate inclusiv cu implicarea întreprinderilor de stat.

Sigur, creează un anumit deranj acţiunile organelor responsabile de administrarea fiscală, dar important este să înţelegem că noi suntem în plină reformă, iar reformele implică şi o schimbare de atitudine a organelor responsabile de acest domeniu. Respectiv, am zis că administrarea fiscală şi vamală a fost îngreunată pe parcursul anilor, din simplul motiv că fostele autorităţi au creat mai multe facilităţi, mai multe lucruri care împiedicau, de fapt, o administrare fiscală şi vamală eficientă. Să ştiţi că lucrurile se schimbă şi aceasta creează anumit disconfort, anumită tensiune, inclusiv în societate.

Dar suntem ferm pe poziţii şi vom duce această reformă până la capăt. Ca şi termen ne-am propus anul 2013, să finalizăm această schimbare în administrarea fiscală şi în administrarea vamală.”

Europa Liberă: Dar reţinusem un gând precum că Ministerul Economiei ar elabora un proiect de lege sau l-a şi elaborat, prin care încearcă să vă convingă pe dumneavoastră, ce de la Ministerul de Finanţe, că este normal să fie atrase cât mai multe investiţii, pentru că, dacă nu vor fi investiţii, nu veţi avea fiscalitate.

Veaceslav Negruţa: „Eu cred că nu trebuie să convingem Ministerul Finanţelor despre necesitatea atragerii investiţiilor. Ministerul Finanţelor înţelege importanţa investiţiilor în Republica Moldova şi efectul direct şi indirect vine ulterior. Aceasta înseamnă, inclusiv, crearea bazei impozabile necesare pentru a face faţă acelor obligaţiuni la partea de cheltuieli. Aici important este să înţelegem cum această activitate investiţională poate fi stimulată în Republica Moldova. Dar nu prin crearea de obstacole în exercitarea administrării fiscale eficiente.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră aveţi o abordare şi cei de la economie au altă abordare?

Veaceslav Negruţa: „Noi avem, ca de obicei, o abordare foarte prudentă şi atentă în toate propunerile care vin din partea instituţiilor care nu au în responsabilitate în domeniul bugetar-fiscal. Pentru că orice idee, orice proiect, parcă fiind bine împachetat, până la urmă, până la urmă poate să fie unul năstruşnic şi cu efecte negative asupra administrării fiscale. Or, în legătură cu ceea ce propune Ministerul Economiei, cu oferirea de facilităţi pe jumătate de an, pe taxa de valoare adăugată, mă întreb: oare Ministerul Economiei nu înţelege că, de fapt, aceasta ar însemna o gaură în buget? Or, se doreşte altfel şi altceva din această comunicare?

În plus, că orice proiect, trebuie să urmeze o procedură de consultări interne. Şi noi suntem deschişi, suntem gata să ajutăm colegii, inclusiv pe cei responsabili de alte sectoare să înţeleagă care pot fi efectele asupra a tot ce se numeşte bugetar-fiscal. Noi nu vom admite rupturi şi decalaje. Noi 3 ani am muncit pentru a consolida domeniul finanţelor publice. Noi am creat acea stabilitate necesară împreună: executivul, Parlamentul, am creat acea stabilitate financiară necesară, ca acum să vină idei care nu sunt gata pentru a fi acceptate. Mai mult ca atât, cu efecte nefaste în anumite condiţii asupra acestei stabilităţi, fragile deocamdată.”

Europa Liberă: Domnule ministru, veţi încerca să încheiaţi un nou acord cu FMI. Condiţiile acestui acord le negociaţi acum? La ce se rezumă ele?

Veaceslav Negruţa: „Deocamdată această săptămână vom discuta despre anumite realizări, anumite măsuri necesare de a fi întreprinse până la sfârşit de an. În ceea ce ţine de noul program, acesta deja va viza o altă perioadă, probabil că anii 2013-2015. Vom iniţia, în a doua parte a acestei misiuni cu Fondul Monetar Internaţional, discuţii vizavi de acest nou program.

De fapt, în eventualitatea unui nou program, ne propunem să discutăm despre reformele şi sectoarele cheie care urmează a fi reformate în Republica Moldova. Cred că va fi vorba de câteva, 3-4 sectoare, inclusiv domenii care demult timp trebuiau să fie în deplină reformă, dar reformele au fost zădărnicite. Sigur, ceea ce va urma, ca program în derulare, va fi o formă de continuare a programului care se încheie în ianuarie 2013.  Pentru că temelia şi baza de la care pornim sunt aceste realizări în cadrul acestui program. Avem nevoie de acest program.Încă o dată vreau să reafirm, program necesar nu atât Fondului Monetar Internaţional sau partenerilor noştri de dezvoltare, cât necesar Republicii Moldova. Aceasta dă o doză de certitudine pentru noi toţi, inclusiv pentru eventuale noi investiţii în Republica Moldova.”

Europa Liberă: FMI-ul dă bani şi nu oricui, bani cu împrumut ţărilor care merită. Unii se întreabă de ce luaţi bani din Occident şi nu de la Răsărit?

Veaceslav Negruţa: „Noi, de fapt, ne-am propus să avem relaţii financiare cu acei parteneri care sunt credibili, sunt parteneri deschişi pentru colaborare cu Republica Moldova. Noi am avut claritate cu toţi partenerii noştri multinaţionali, să zic aşa: Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Banca Europeană care au avut proceduri şi condiţii foarte deschise de şi transparente, puse pe masă. Noi am avut discuţii şi cu partenerii din cealaltă parte.

Din păcate, pe filiera financiară nu am progresat prea mult, pentru că nu ne sunt clare mecanismele de astfel de asistenţă. Sigur că aveţi dreptate, când spuneţi că Fondul Monetar Internaţional dă bani celor care merită. Pe de altă parte, vreau să vă spun că şi celor care au nevoie de aceste mijloace. Or, într-adevăr, în perioada 2009-2012 noi am avut nevoie de această finanţare.

Eu nu exlud că noul program cu Fondul Monetar Internaţional nu va avea componentă financiară. Este şi aşa un aranjament la Fond, adică doar în caz că va fi necesară finanţarea, va fi solicitată de la Fond. Având program, e posibil să nu solicităm şi finanţarea. Noi ne creăm capacităţile noastre pe intern, pentru a face finanţele publice mai puţin dependente de resurse externe. Deşi spaţiul la capitolul datoria publică ne permite să luăm cu împrumut.”

Europa Liberă: Şi la finele acestei discuţii, vreau o precizare, pentru că, la sfârşitul ultimei şedinţă de guvern, s-au auzit voci care spuneau că Ministerul Finanţelor blochează modificarea Legii produselor petroliere. Aşa să fie? Proiectul nu a ajuns în parlament, da?

Veaceslav Negruţa: „Nu a ajuns, pentru că nu a fost finalizat la nivel de guvern. Ministerul Finanţelor susţine proiectul de modificare a Legii produselor cu o singură excepţie, care a apărut peste noapte şi care, de fapt, aduce multă incertitudine pe piaţă. Şi aici e problemă nu doar cu poziţia Ministerului Finanţelor. Este problema care vizează Legea concurenţei. Or, nu se poate de admis, când acelaşi domeniu de activitate, cum e vorba de importul de carburanţi, să fie cu tratament legal diferit: pentru unele categorii cu licenţă, pentru alte categorii fără licenţă. Noi susţinem proiectul doar cu excepţia acestei poziţii, care, de fapt, duce spre întoarcerea la anii când se importa benzină şi motorină cu canistra (mă iertaţi de expresie), ceea ce nu este corect. Noi riscăm să pierdem şi taxa pe valoare adăugată şi acciz, care azi se achită de către importatori, dacă admitem formula prezentată de către colegii noştri. Şi eu cred dă noi am expus punctul nostru de vedere suficient de clar la acest capitol. Este unul principial şi unul care să nu admită deformarea situaţiei la capitolul administrare bugetar-fiscală.”

Europa Liberă: Mulţumim foarte mult.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus