Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-12/misiunea-fmi-va-demara-discu-ii-preliminare-privind-noul-program-de-asisten-a-27209.html
Data: Nov 12, 2012 (20:44)

Misiunea FMI va demara discuții preliminare privind noul Program de asistență

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Misiunea  Fondului Monetar Internaţional (FMI), care desfășoară ce-a de-a VI-a şi ultima evaluare a Programului de asistență pentru Republica Moldova. Misiunea FMI este condusă de Nikolay Gueorguiev şi se va afla în Republica Moldova în perioada 7-21 noiembrie 2012.

Șeful misiunii FMI a apreciat progresul obținut în realizarea Programului de asistență al FMI pentru Republica Moldova. Nikolay Gueorguiev a trecut în revistă evoluţiile macroeconomice pozitive înregistrate de ţara noastră, cum ar fi:  rata redusă a inflaţiei, creditarea băncilor comerciale în creştere, evoluţia pozitivă a contului curent şi veniturile fiscale în creştere.

De asemenea, s-a discutat despre efectele crizei economice şi a secetei din anul curent care au afectat Republicii Moldova şi  statele din regiune, ceea ce a dus la încetinirea creşterii economice, dar şi la diminuarea exporturilor.

Nikolay Gueorguiev a precizat că actuala Misiune a FMI are drept scop evaluarea finală a implementării Programului susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă în Republica Moldova, precum și demararea discuțiilor preliminare privind noul Program de asistență. Astfel, pe durata vizitei, membrii delegației FMI vor analiza evoluțiile recente din economie și perspectivele la nivel macroeconomic înregistrate de Republica Moldova, punctînd și unele recomandări privind politicile macroeconomice pe viitor.

“Pe durata vizitei, vom discuta cu reprezentanții ministerelor de resort pentru a conveni asupra măsurilor ce urmează a fi întreprinse în domeniul economic, al educației, agriculturii și, desigur, cu privire la politica bugetară, în vederea susținerii reformelor și asigurării stabilității financiar-economice a Republicii Moldova”, a menționat Nikolay Gueorguiev. 

În același timp, oficialul a menționat că actualul Program este încă în desfășurare, exprimădu-și convingerea că parametrii conveniţi vor fi asigurați pe deplin, iar uşoarele devieri vor fi înlăturate, pînă la finele anului în curs, prin modificarea parametrilor bugetari şi prin consolidarea administrării fiscale, informează un comunicat al Guvernului.