Trimite e-mail | Printeaza
Social
08.11.2012

În 2013, poliţa de asigurare medicală obligatorie va costa 3318 lei

În 2013, poliţa de asigurare medicală obligatorie va costa 3318 lei

Astăzi, în şedinţa Parlamentului Republicii Moldova a fost aprobată în lectură finală Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) pentru anul 2013. În ultima lectură a Legii, deputaţii nu au intervenit cu schimbări. Astfel, bugetul fondurilor AOAM pentru anul 2013 prevede majorarea veniturilor şi cheltuielilor cu 3,8% şi respectiv 4,9% comparativ cu anul curent de gestiune, ceea ce reprezintă venituri în sumă de 4 078 173,8 mii lei şi la cheltuieli în sumă de 4 178 173,8  mii lei, cu un deficit în sumă de 100 000,0 mii lei.

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul 2013 va constitui 3 318 lei şi este calculată prin aplicarea primei de asigurare în formă de contribuţie procentuală la salariul mediu anual prognozat de către ministerul economiei pentru anul viitor, în baza indicatorilor macroeconomici [3 950,0 lei (salariul nominal mediu lunar prognozat) x 12 (luni) x 7,0 %)]. Calculată în acest fel, mărimea primei de asigurare în sumă fixă este proporţională salariului nominal mediu lunar prognozat pe ţară şi este echivalentă cotei de 7,0%.

În anul 2013 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă procentuală rămâne la nivelul ultimilor trei ani, în mărime de 7,0%. Cota procentuală este repartizată egal a câte 3,5% pentru angajator şi angajat. Categoriile care achită prima în formă procentuală sunt: angajatorii, angajaţii, unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, persoanele fizice, notarii privaţi şi avocaţii care plătesc persoanelor fizice ori în folosul lor alte recompense, persoanele fizice care primesc alte recompense.

Documentul prevede păstrarea reducerilor de 50% şi 75% la achitarea în termen a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. De reducerea de 50% la achitarea primei în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a Legii vor beneficia: fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii şi arendatorii, titularii de patentă de întreprinzător. Proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă vor achita prima în sumă fixă cu reducerea de 75% până pe 31 octombrie 2013.
Practica aplicării reducerilor la achitarea primei are un impact pozitiv pentru protecţia financiară a categoriilor de populaţie cu venituri mici, informează Serviciul de informare şi comunicare al CNAM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (5)

 

Sus