Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-07/banca-mondiala-va-acorda-moldovei-30-mil-usd-pentru-sustzinerea-programului-de-cre-tere-a-competitiv-27157.html
Data: Nov 7, 2012 (18:10)

Banca Mondială va acorda Moldovei 30 mil USD pentru susţinerea Programului de creștere a competitivității

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea  Acordului de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare, privind realizarea Programului de creștere a competitivității în Republica Moldova. Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța a precizat că Acordul respectiv a fost semnat chiar astăzi, iar suma finanțării este de 30 mil. dolari (echivalentul a 19,8 drepturi special de tragere (DST).

Prezentul acord prevede contractarea unui împrumut în sumă de 30,0 mil. dolari SUA, destinat susţinerii bugetului, la condiţiile standard ale Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare cu o maturitate de 25 ani, inclusiv 5 ani perioada de graţie, taxa de deservire -0,75% anual, rata dobînzii- 1,25% anual, taxa de angajament- 0,5% anual.  

Obținerea acestei finanțări din partea Băncii Mondiale a fost posibilă datorită onorării angajamentelor care revin Republicii Moldova, conform  modificărilor operate în anul curent la mai multe legi, inclusiv privind controalele de stat, competiția, ajutorul de stat și serviciile de plată electronică. În context, Prim-ministrul a menționat importanța acestui proiect de lege precum și a ratificării lui de Parlament, pentru ca resursele financiare respective să vină în țară în termenii stabiliți.