Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

La întrevedere au participat Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, Reprezentantul special al preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Ambasadorul Erwan Fouere, Şeful misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, Reprezentantul Federației Ruse în negocierile în problema transnistreană, Sergei Gubarev, Reprezentantul Ucrainei în negocierile în problema transnistreană, Igor Harcenko şi viceprim-ministrul Eugen Carpov.

„Evoluţiile înregistrate în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean sînt vizibile. Situaţia actuală este net superioară decît acum trei ani. Avem comunicare, un format activ de negocieri, grupuri de lucru funcţionale şi exemple clare de probleme soluţionate, cum ar fi cele din domeniile transporturilor sau educaţional”, a declarat Premierul.

„Nostrificarea diplomelor de studii, eliminarea dificultăţilor din activitatea şcolilor cu predare în grafie latină sînt două exemple concrete ale rezultatelor obţinute de pe urma efortului depus de grupurile de lucru”, a subliniat Premierul.
În contextul consolidării climatului de încredere, Vlad Filat a menţionat că Guvernul pledează pentru eliminarea tuturor barierelor din calea liberei circulaţii a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi pentru anularea restricţiilor la accesul oficialilor moldoveni pe malul stîng al rîului Nistru.

Participanţii la întrevedere au discutat şi despre următoarea runda de negocieri în format 5+2 de la Dublin, care va avea loc în perioada 27-30 noiembrie 2012.

În acest context, Premierul a menţionat că accentul în negocierile 5+2 trebuie să fie plasat pe trasarea obiectivelor, identificarea principiilor generale şi crearea unui cadru favorabil pentru identificarea soluţiilor.

„Important e să fim sinceri în discuţii, iar acţiunile tuturor actorilor internaţionali implicaţi să corespundă poziţiilor declarate oficial”, a specificat Prim-ministrul.

Ambasadorul Erwan Fouere a declarat că apreciază pragmatismul şi determinarea de care dă dovadă Guvernul de la Chişinău în ceea ce ţine de rezolvarea conflictului transnistrean.

„Întrevederile pe care le-aţi avut cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, demonstrează o avansare a dialogului, acestea transmit un semnal pozitiv societăţii şi, în acelaşi timp, creează un climat favorabil pentru negocieri”, a opinat Erwan Fouere. 
De asemenea, reprezentantul special al preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare a conflictului transnistrean a subliniat că, pînă la momentul actual, au fost abordate elemente ale coşului I şi II, iar acum accentul trebuie deplasat spre punerea în aplicare a prevederilor celui de-al III-lea coş, care se referă la reglementarea politică a conflictului transnistrean şi la aspecte de securitate.

Igor Harcenko, reprezentantul Ucrainei în negocierile în problema transnistreană, a declarat că reglementarea conflictului transnistrean va fi prioritatea numărul unu a Ucrainei, în cadrul preşedinţiei sale în OSCE, în 2013.

„Ucraina va avea o atitudine pro-activă faţă de procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Dacă există o măsură care ar contribui la îmbunătăţirea situaţiei la acest capitol, aceasta va fi aplicată”, a dat asigurări Igor Harcenko.
De asemenea, el a declarat că Ucraina a desemnat deja persoana responsabilă pentru medierea conflictelor de lungă durată în cadrul preşedinţiei sale la OSCE, acesta fiind Andrei Deshchitsia.

La rîndul lor, atît Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, cît şi Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel au declarat că sprijină în totalitate măsurile îndreptate spre reglementarea conflictului transnistrean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus