Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-11-06/o-misiune-a-departamentului-european-al-fondului-monetar-internatzional-va-fi-intro-vizita-de-lucru--27145.html
Data: Nov 6, 2012 (22:46)

O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional va fi într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 7-21 noiembrie 2012

O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de domnul Nikolay Gueorguiev, va fi într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 7-21 noiembrie 2012.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a şasea a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor.

La finele misiunii, conform tradiției, dl Gueorguiev va susţine o conferinţă de presă.

Programul Moldovei cu FMI este pe trei ani și a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 320 milioane de DST (circa 490 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment 1,15 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de 4,5 ani.