Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.11.2012

Noul proiect de Lege elaborat de Ministerul Economiei va majora capitalul circulant al agenţilor economici cu cel puţin 87 mln. lei

Noul proiect de Lege elaborat de Ministerul Economiei va majora capitalul circulant al agenţilor economici cu cel puţin 87 mln. lei

Noul proiect de Lege de modificare și completate a unor acte legislative elaborat de Ministerul Economiei întru promovarea exportului și atragerea investițiilor in economia națională va permite majorarea capitalului circulant al agenților economici cu cel puțin 87 mln. lei anual. Concluzia în cauză a fost efectuată marți, 6 noiembrie curent, în cadrul mesei rotunde organizate de Ministerul Economiei la care au participat reprezentanții asociațiilor de business, Ministerului  de Finanțe, Serviciului Vamal, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, ș.a. 

Prevederile de bază a modificărilor propuse sunt de a extinde termenul de prelungire a platei TVA și de a introduce ”vacanță fiscală”  la plata taxelor vamale la import pentru agenții economici ce importă materie primă, accesoriii  și  materiale complimentare  în scop de producere și exportă produsul finit în termen de șase luni. Dacă agentul economic va exporta în termenul menționat produsele fabricate, el va fi scutit de plata TVA-ului și taxelor vamale. Aceasta va permite folosirea de către agentul economic al  capitatului circulant primordial la producere.

”În caz de nerespectare a condițiilor exportului survine achitarea nu doar a TVA-ului și taxelor vamale dar și penalităților, sancțiunilor prevăzute de legislație”, a specificat viceministrul Octavian Calmâc.

Potrivit Ministerului Economiei, o altă prevedere a proiectului este simplificarea  procedurii de  prezentare a garanției obligației vamale, care prevede posibilitatea substituirii scrisorilor de garanție bancară cu gajul activelor materiale proprii ale agentului economic.

”Grupul țintă al noilor modificări sunt întreprinderile producătoare din toate domeniile ce vor corespunde  criteriilor prestabilite. Unul din ele este ca mărimea capitalului social, constituit preponderent din utilaje de producere și mijloace fixe ale întreprinderilor, să nu fie mai mic de 2 mln. lei. Cu toate acestea, nivelul propus poate fi redus, pentru a permite răspândirea facilităților și asupra întreprinderilor mijlocii ”, a specificat Octavian Calmâc.
În redacția actuală a proiectului, sub incidența noilor prevederi nu  cad un șir de materii prime, precum ar fi: carnea, grăsimile, zahărul și mărfurile accizate. În acest context, agenții economici au venit cu propunerea de a prevedea acordarea facilităților fără discriminare pentru toate tipurile de materie primă cu excepția mărfurilor accizate.

”Din punct de vedere a posibilelor pierderi la bugetul de stat, Ministerul Economiei nu vede riscuri, deoarece creșterea volumelor de producere va cauza  majorarea bazei impozabile prin perceperea impozitelor directe și indirecte, în particular a impozitului pe venit”, a accentuat viceministrul Economiei în contextul exprimării de către Ministerul  Finanțelor a unor rezerve față de proiect.

Pentru asigurarea transparenței relațiilor agentilor economici și serviciul vamal, proiectul de Lege prevede aprobarea de către Guvern al contractului tip de prelungire a termenilor de plată a TVA și taxei vamale. Hotărârea de Guvern în cauză va fi aprobată în termen de o lună după adoptarea Legii.

Agenții economici participanți la masa rotundă au susținut univoc proiectul propus de Ministerul Economiei, acesta fiind recunoscut drept unul cu cele mai  înalte șanse de reușite în dezvoltarea producerii, majorarea exportului și atragerea investițiilor.

Viceministrul Octavian Calmâc și-a exprimat speranța că noul proiect de Lege va fi aprobat până la sfârșitul anului curent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus