Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.11.2012

Ministerul Agriculturii a lansat o „linie fierbinte” la care exportatorii vor semnala despre neregulile admise în procesul de livrare a produselor agricole în Federaţia Rusă

Potrivit MAIA, informaţiile pot fi expediate pe următoarea adresă electronică: export@maia.gov.md. Pe parcursul a doi ani, guvernul a depus un efort considerabil pentru a spori numărul agenţilor economici, care ar avea posibilitatea să beneficieze de export pe piaţa Rusiei. Dacă în perioada iniţială, în proces erau implicaţi doar 50 de exportatori, la ora actuală în lista firmelor-exportatoare sunt incluşi 191 de agenţi economici.

La moment, însă, exportatorii sunt nevoiţi să înfrunte mai multe bariere în calea exportului. Exportatorii au semnalat birocratizarea excesivă în verificarea transportului la vamă, înainte de a trece frontiera de stat. Procedura durează deseori 2 zile, în timp ce ea ar putea fi definitivată doar în 2 ore. Potrivit exportatorilor, sunt prea activi şi colaboratorii inspectoratul fiscal, care recurg la verificări repetate, de lungă durată, ce complică mult exportul. O altă problemă, la care s-au referit exportatorii, este hărţuirea  neîntemeiată din partea unor  firme, care tind să monopolizeze exportul, încercând să impună majorităţii regulile de joc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus