Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2012

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentanţii speciali şi ambasadorii locali ai mediatorilor şi observatorilor implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentanţii speciali şi ambasadorii locali ai mediatorilor şi observatorilor implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean

În contextul pregătirilor pentru ultima reuniune oficială în formatul „5+2" din acest an, care se va desfăşura în perioada 27-30 noiembrie 2012 la Dublin, Irlanda, astăzi, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut o întrevedere cu reprezentanţii speciali şi ambasadorii locali ai mediatorilor şi observatorilor implicaţi în reglementarea conflictului transnistrean (OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE).

Viceprim-ministrul a făcut o evaluare a progreselor obţinute după relansarea negocierilor oficiale din luna septembrie 2011, fiind accentuată în special aprobarea agendei şi principiilor şi procedurilor de desfăşurare a negocierilor, precum şi relansarea activităţii grupurilor de lucru. „Pentru noi este foarte importantă avansarea pe toate subiectele incluse în cele 3 coşuri tematice, dar în acelaşi timp este necesar să ne mişcăm pe subiecte de conţinut, care în final ar duce la reglementarea politică a conflictului transnistrean", a menţionat domnul Eugen Carpov.

În acelaşi context, Viceprim-ministrul a reiterat că obiectivul-cheie al negocierilor oficiale pentru autorităţile moldoveneşti rămâne a fi elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene, ca parte integrantă a Republicii Moldova, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului. În acest sens, dl. Carpov a menţionat că Guvernul de la Chişinău apreciază susţinerea şi implicarea partenerilor internaţionali din formatul „5+2", subliniind că în procesul de negocieri poziţia mediatorilor şi observatorilor trebuie să fie una neutră. „Rolul pe care trebuie să-l joace partenerii noştri internaţionali ar trebui să fie constructiv şi să ajute la identificarea soluţiilor la problemele comune ale Chişinăului şi Tiraspolului", a declarat Viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Un subiect aparte în cadrul discuţiilor cu partenerii externi l-a constituit subiectul instituirii unei noi proceduri de perfectare a actelor de studii, eliberate de instituţiile de învăţământ din raioanele de Est ale Republicii Moldova şi or. Bender.

De asemenea, domnul Eugen Carpov a mulţumit actorilor implicaţi în formatul de negocieri „5+2" pentru contribuţia adusă la eliberarea poliţistului moldovean Alexandru Ursu, condamnat de către autoproclamatele autorităţi de la Tiraspol la 15 ani de detenţie.

La rândul lor, toţi interlocutorii au apreciat eforturile depuse pe parcursul anului curent în atingerea unor rezultate palpabile în procesul de negocieri, dar şi în apropierea celor două maluri ale Nistrului. Totodată, oaspeţii s-au pronunţat în favoarea continuării negocierilor în formatul existent şi s-au arătat dispuşi să contribuie la desfăşurarea rezultativă a negocierilor oficiale, care ar determina o avansare dinamică a obiectivului de reintegrare a Republicii Moldova.

Amintim că mediatorii şi observatorii formatului de negocieri „5+2" se află în perioada 5-7 noiembrie într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Mâine, aceştia urmează să întreprindă o vizită de documentare la Tiraspol.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus