Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.11.2012

În Republica Modova va fi ceat Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare

În Republica Modova va fi ceat Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare

Prim-ministrul Vlad Filat, şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România, Raed Arafat, au discutat luni, la Chişinău, despre crearea în Republica Moldova a unui serviciu similar SMURD (Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).

Oficialii au discutat despre implementarea în Republica Modova a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare  (SMURD).

Vlad Filat a ţinut să precizeze că odată cu înfiinţarea SMURD, cetăţenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi, în caz de urgenţă, cu servicii calitative de acordare a primului ajutor într-un termen operativ.

Totodată, Premierul a dispus crearea unui grup de lucru responsabil de implementare şi monitorizare a proiectului de creare SMURD în Republica Moldova.

La rîndul său, Raed Arafat a menţionat că autorităţile române îşi manifestă interesul faţă de acordarea asistenţei în cadrul creării SMURD în Republica Moldova, iar la etapa iniţială ar putea fi puse în aplicare proiecte-pilot.

„Un grup de medici din Republica Modova ar putea beneficia de o instruire la instituţiile abilitate din România, pentru a se familiariza cu modul în care este pus în aplicare serviciul unic de urgenţă. De asemenea, la Chişinău ar putea fi create două sau trei echipe-pilot de acordare a asistenţei în regimul respectiv”, a menţionat Raed Arafat.

De asemenea, subsecretarul român de stat a subliniat că se impune o bază legislativă de creare a SMURD în Republica Moldova.

În aceeaşi ordine de idei, Raed Arafat a menționat că România este dispusă să implementeze programul transfrontalier de asistență urgentă, ceea ce presupune dotarea cu tot necesarul a instituţiilor abilitate de acordare a asistenţei medicale urgente, precum şi a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, inclusiv cu un elicopter care va deservi atît Republica Moldova, cît şi zonele de vest ale României, informează un comunicat al guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus