Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.11.2012

Primul Festival al Cartofului va avea loc în satul Corjeuți, raionul Briceni

Festivalul va promova cultura cartofului şi calitatea bucatelor tradiționale gătite din cartofi. Evenimentul este organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord și Primăria Corjeuți în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Consiliul Raional Briceni.
 
Cartoful, a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu și porumb, a fost cunoscut de oameni cu 8000 de ani în urmă, fiind cultivat de către comunitățile de vânători și culegătorii din apropierea lacului Titicaca, aflat în zona înaltă a munților Anzi, la frontiera dintre Peru și Bolivia.
 
De ani buni, locuitorii satului Corjeuți, raionul Briceni, își câștigă pâinea din creșterea cartofilor. Corjeuțenii, primii agricultori din R. Moldova care au început să cultive cartofi pe suprafeţe mari, fac investiţii importante în cultura cartofului. În anul 2011, în raionul Briceni, suprafeţele recoltate cu cartofi s-au mărit cu aproximativ 30 la sută, iar roada obținută acoperea de două ori necesităţile ţării.
 
Festivalul va prezenta cartoful în toate formele şi funcţiile lui posibile: crud, pentru a fi cumpărat; pregătit sub formă de bucate fierbinţi şi reci etc.
 
Programul Festivalului include: iarmarocul produselor agricole, târgul meşterilor populari, concurs de desene, prezentarea noilor tehnologii de cultivare a cartofului, spectacol de muzică şi dans cu participarea formaţiilor artistice din regiune şi ţară, concursul bucatelor din cartofi (cu degustare), concursul standurilor cu legume, concert cu participarea interpreţilor de muzică populară şi uşoară, hora satului și altele.
 
Evenimentul va avea loc duminică, 11 noiembrie, orele 09:00 - 16:00, în satul Corjeuți, raionul Briceni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus