Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-10-31/marian-lupu-a-opinat-in-favoarea-unei-colaborari-cu-societatea-civila-27059.html
Data: Oct 31, 2012 (21:38)

Marian Lupu a opinat în favoarea unei colaborări cu societatea civilă

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a prezidat astăzi ședința consultativă asupra proiectului Legii Bugetului pe anul 2013, la care au participat reprezentanţii societăţii civile.

În cadrul ședinței, reprezentanții societății civile din Republica Moldova și-au exprimat regretele pentru faptul că aprobarea Bugetului de stat pentru anul 2013 are loc fără o consultare publică efectivă. De asemenea, ei au reiterat că, pentru sporirea responsabilității Guvernului privind calitatea documentelor bugetare, Parlamentul trebuie să se pronunțe anual la aprobarea Raportului de executare a Bugetului de stat și la calitatea procesului bugetar.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a opinat în favoarea unei colaborări, activă și eficientă, cu societatea civilă, inclusiv pentru consultări asupra proiectului Legii bugetului de stat. Marian Lupu a exprimat deschiderea deplină a Legislativului pentru inițierea unor consultări publice a proiectului Bugetului de stat, cu implicarea reprezentanților societății civile, și, în acest sens, a pledat pentru stabilirea unui dialog sistemic dintre Parlament și societatea civilă.

La același subiect, șeful Parlamentului a menționat necesitatea statuării unei colaborări eficiente dintre ONG-uri și Comisiile permanente ale Parlamentului, ceea ce va permite, pe viitor, ca societatea civilă să vină cu propuneri și sugestii utile la elaborarea proiectelor Bugetului de stat. De asemenea, Marian Lupu a specificat că această formulă va permite ca Bugetul de stat să fie dezbătut nu doar începând cu 1 octombrie, când intră în Parlament, ci cu mult timp înainte de această dată.