Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.10.2012

Ministerul Economiei a definitivat proiectul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2030 şi l-a transmis Guvernului pentru aprobare

Ministerul Economiei a definitivat proiectul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2030 şi l-a transmis Guvernului pentru aprobare

Documentul oferă repere în vederea dezvoltării sectorului energetic în Republica Moldova, în scopul de a asigura baza necesară creşterii economice şi a bunăstării sociale.

Guvernul Republicii Moldova a stabilit opţiunea clară de integrare în Uniunea Europeană şi în piaţa sa internă a energiei şi a identificat  viziunea şi oportunităţile strategice ale ţării în contextul energetic aflat intr-o rapidă schimbare din spaţiul geopolitic ce include regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud, Rusia şi regiunea Caucazului.

Strategia  prezintă o prioritizare a problemelor ţării care solicită soluţii rapide şi reeşalonarea obiectivelor pentru realizarea unui echilibru optim între resursele interne, atât cele utilizate în acest moment cât şi cele previzionate, şi necesităţile de urgenţă ale ţării, obiectivele Uniunii Europene şi ale Comunităţii Energetice şi ţintele naţionale, obligaţiile internaţionale privind tratatele, acordurile şi programele la care Republica Moldova este membră.

Strategia energetică a Republicii Moldova vizează anul 2020 drept anul integrării depline în piaţa internă de energie a Uniunii Europene. În perioada de tranziţie, impusă de durata de timp necesară realizării interconexiunilor de transport, durată care este mai scurtă in sectorul gazelor naturale şi mai îndelungată în cel electroenergetic, Republica Moldova va dezvolta din punct de vedere legislativ, instituţional şi logistic o piaţa liberalizată, funcţională a energiei.

În această etapă de tranziţie, conexiunea reversibilă a sistemului de transport de gaze naturale cu sistemul din România va fi deplin fezabilă în 2014, cu obiectivul imediat de a oferi alternative de aprovizionare în situaţii de urgenţă şi cu obiectivul strategic pe termen mediu şi lung de a beneficia de conexiunile existente, în construcţie  şi planificate ale României, inclusiv în cadrul aşa numitelor „coridoare sudice”.

În sectorul electroenergetic, Republica Moldova dispune de capacităţi instalate substanţiale în raport cu consumul actual, care însă nu au fost pe deplin utilizate. Astfel, aceste capacităţi vor fi consolidate pe direcţiile producţiei în regim de cogenerare, care presupune dezafectarea tehnologiei actuale şi reconstrucţia pe baze tehnologice complet noi, cu extinderea substanţială a capacităţii; integrării în reţelele de transport şi distribuţie a noi capacităţi bazate inclusiv pe surse regenerabile de energie electrică; etc.

Textul Strategiei poate fi găsit integral pe site-ul Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus